”Срещата е изключително важна за региона ни. Важно е не само заради предизвикателствата, но и заради перспективите. Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, проблемът с екстремизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим за мира и диалога в региона”. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в началото на общата пресконференция с българския премиер Бойко Борисов и сръбския премиер Александър Вучич. Той обясни, че на срещата на високо равнище в Солун е поканен и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщава Канал 3. 
 
”Ние подкрепяме сръбската инициатива за Европейския съюз. Имат воля да изпълнят всички изисквания по предприсъединителната процедура”, заяви Ципрас. 
 
Вучич от своя страна благодари за подкрепата от страна на Ципрас и Борисов за подкрепата в европейския курс на Сърбия. Той обясни, че са разговаряли за инфраструктурни проекти и как да улеснят бизнеса. 
 
 ”Трите ни страни заедно са три пъти по силни”, заяви Вучич. 
 
”Говорихме си, че трябва да има перспектива. В нашето европейско семейство сме отчели, че Балканите са нестабилен регион. Сега като, че ли всичко е по-спокойно, но това не ме успокоява. Амбицията на други държави в политическите системи на балканските държави ме притеснява. Минали са години от войните. Нямаме нищо против да ни обичат, но да имат пряка намеса тук, ме притеснява. След срещата в Триест съм малко по-спокоен. Много още трябва да се желае от трите страни. Не бива да се повтаря модела на бивша Югославия. Всяка държава на балканите трябва да има достъп до другите държави”, каза Борисов. 
 
"Моя мечта е да имаме жп линии, които да свързват страните ни, отбеляза българският премиер. Трите народа заедно сме десет пъти по-силни, защото създаваме такива перспективи на региона, че и другите държави в Западна Европа ще имат интерес от това. Имаме редкия шанс да заместим Великобритания, която напуска съюза“, каза Блорисов.