Българската банка за развитие е домакин на Генералния съвет на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Очаква се да бъде създаден Европейски комитет по въпросите на енергетиката по линията на енергийни проекти и инфраструктури. Комитетът ще бъде оглавен от България и най-вероятната кандидатура ще бъде на Илия Лингурски-ръководител на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество, основател на либералния институт „Липа“ и бивш заместник-министър на финансите, научи БЛИЦ от свои източници.
 
Българската банка за развитие е единствената държавна банка, която трябва да осъществява държавна политика чрез инвестиционни и кредитни инструменти. Европейската Лига за икономическо сътрудничество е мощна пан европейска структура, която е създадена и се явява майка на Европейското движение, обединяващо огромен брой страни в Стария континент, начело на което е евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова-Майдъл.
 
Лигата е вписана в официалния регистър на ЕК и е сред водещите официални лобистки организации с огромно влияние не само в ЕК, а и във всички европейски институции. Запознати коментираха пред БЛИЦ, че с този ход премиерът Бойко Борисов очевидно отстоява своето виждане за енергийната диверсификация на нашата страна и разчита по този начин да осигури максимална подкрепа от Брюксел за бъдещите енергийни проекти и трасета на територията на България. В момента събитието тече в София.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ