Разговорите в Русия между Борисов и Путин бяха на изключително ниво. В конкретния случай това означаваше възстановяване на диалога, което е успех. Не може да очаквате при разговори на ниво президент- премиер да се чертаят трасета или да се подписват договори в аванс. Сега трябва да се свършат много неща, включително да се изчистят много неща с ЕК. Посоките, които следват газовите трасета, се определят от технически, икономически и политически аргументи. На срещата в Москва бяха изчистени някои от политическите въпроси. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БНТ.

Фактът, че беше казано в континенталната си част газопроводът да минава през България, е много добро начало. Наша основна цел е сигурността на доставките на газ и да си съхраним ролята на държава, която транзитира газ. Основното, което трябва да следваме, са изискванията на европейското законодателство, затова казах, че предстои да се свърши много работа, каза още той.

По принцип трябва да се бърза, няма причина да се бави инфраструктурният напредък на дадено съоръжение. Информирали сме руската страна какви са вижданията ни да стартираме проекта АЕЦ "Белене". Ние преговори с инвеститор не може да водим. Убеден съм, че ако се появи достатъчно обезпечен инвеститор, те ще изпълнят ангажимента си, коментира Дончев.

Всички участници в процеса трябва да научат уроци. Първият е, че всичко, което се строи, трябва да е построено не на бригадирския ентусиазъм, а да се гради така, че да има полза от него. Второ - че всичко трябва да се изпипва до най-малките детайли, допълни Томислав Дончев.

"България не е плавателен съд, за да си сменя курса. Това не означава, че ние не може да правим бизнес с други държави, включително и с Русия", категоричен бе той.