Напук на призивите "да се пенсионира" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще води две депутатски листи - по традиция в София и в Пловдив, съобщи той, предава Епицентър. бг.

Бившият премиер е в суперкондиция, партията му е стегната и строена зад него. 

"Кирил Петков да не дава съвети кой да се пенсионира, защото народът го пенсионира от премиер", коментира Борисов, който се вълнува единствено от икономическата и социална ситуация в държавата, вследствие на високата цена на газа. 

В ГЕРБ лидерски въпрос няма. В момента Борисов е партийният лидер с най-висок процент на одобрение. Той е и единственият председател на партия, който от два месеца непрекъснато обикаля страната и всяка събота пълни салоните в малки и големи градове.

В ПЛОВДИВ

В града под тепетата ще си дадат лидерски двубой двете партии, които в момента водят яростна битка за гласа на избирателя -  ГЕРБ с Бойко Борисов и "Продължаваме промяната" с Кирил Петков.

Подгласник на Борисов ще бъде юридическото острие на ГЕРБ Радомир Чалаков, а трети - легендата Вежди Рашидов, който може да се окаже, че ще удари и първия парламентарен звънец. Бившият кмет Иван Тотев отпада от парламентарната надпревара. 

От БСП вече обявиха, че водач на пловдивската листа ще бъде заместникът на Нинова - Кристиан Вигенин. Макар местните социалисти да си избраха нов лидер в лицето на Иван Петков - Бебето, явно от „Позитано” 20 са решили, че е по-удачно той да "подпре" зам.-председателя на партията. 

ИТН със сигурност ще изпрати в Пловдив отново Тошко Йорданов, който хем трябва да заздрави разпадналата се партийна структура в града, хем да се бори за влизане в парламента при мижавите прогнози, които социолозите дават за бъдещето на партията на Трифонов.

Най-сложно отново се очертава да бъде в „Демократична България”. Христо Иванов три пъти бе водач на листите на дясното обединение. Той влезе два пъти през София, но третият път не спечели мандат от Велико Търново. Поради това единственият му шанс за парламента бе през 16 МИР.

 

В битката за парламента в града се очаква да участват също Костадин Костадинов („Възраждане“) и Стефан Янев („Български възход“).

 

Танер Али от Търговище най-вероятно отново ще бъде първи в листата на ДПС, както на предходните два вота. 

 

В областта срещу Росен Костурков от ПП ще застане пак Дани Каназирева от ГЕРБ. Социалистите заложиха за водач Веска Ненчева от Карлово, която се явява неформален лидер на областните социалисти. Тя е и сред най-близките на Корнелия Нинова.

Едно от остриетата на ДПС – Рамадан Аталай ще е водач на листата в 17 МИР.

 

В СОФИЯ

 

В София Бойко Борисов ще се изправи срещу лидера на БСП Корнелия Нинова в 25 МИР. В този район е родното място на Борисов - Банкя. В БСП пък има традиция още от времето на Георги Първанов лидерът да бъде водач в 25 МИР. Първанов по онова време живееше в района - в Красна поляна, но след него в БСП традицията остана. В 25 МИР водеше и Станишев, и Миков, и Нинова.

 

На 30 август партийните листи трябва да бъдат регистрирани в ЦИК.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук