Министър-председателят Бойко Борисов отговаря на въпроси на Илиана Беновска след участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19 от 10-ти март 2020 г.

Илиана Беновска: Г-н Борисов, стана ли ясно на тази конферентна връзка каква ще бъде корелацията между мигрантската криза и коронавируса? Коронавирусът не покрива ли организацията на въздържането на мигрантите? И втори въпрос – как разбрахте думите на президента Радев да не се поддаваме на паника за коронавируса и че корупцията е в изпълнителната власт?

Бойко Борисов: Знаете ли, толкова много работа имам, че изобщо не искам да отговарям на подобни въпроси, защото темата с паниката, спойствието и че днес за кой ли път излизам пред вас медиите, сутрин и вечер кризисният щаб дава информация за всяко едно свое действие, ежеминутно обясняваме на населението, именно, за да няма паника, да няма стрес.

Например, един колега каза, само една държава: Аз не въвеждам тези мерки, защото смятам, че това е един естествен процес, имало е „испански грип“, „свински грип“, „птичи грип“, „луда крава“, какво ли не мина по света и през нас, така че за това не искам да въвеждам подобни мерки. Но това е само един колега, който го каза 1 от всичките 27. Така че, моля ви, по тази тема изобщо не ме закачайте.

Всеки отговаря за себе си бих казал… А, иначе, неслучайно започнах, благодарих и на Урсула, и на Шарл Мишел, защото няма да крия, че инициативата за бежанците е наша - затова отидох и до Турция, затова и те дойдоха в България, затова и след това президентът Ердоган отиде в Брюксел – считам, че само диалогът, само диалогът, само дипломацията може да реши този проблем. Той е чудовищен! И затова към днешна дата сме спокойни, защото спазваме точно тези правила.