Премиерът Бойко Борисов гостува на предаването "Здравей, България!" и коментира всички актуални теми: за предстоящите избори, за кандидатите за президент, за предизборното говорене и качествата на политиците. Агенция "Фокус" публикува стенографски запис на интервюто.
Водещ: Казваме добро утро на Бойко Борисов, лидер на партия ГЕРБ и министър-председател, по много теми, които са се насъбрали. Добро утро и добре дошли.

Водеща: Добро утро.

Бойко Борисов: Добър ден. Аз не съм от кандидат-президентите, а и нямам притеснения, защото някои от опонентите, доколкото знам, се отказаха да дойдат във вашето студио.

Водещ: Ние ще се опитаме да ги съберем отново.

Бойко Борисов: Ами, да. Пак правят номера сега, доколкото разбрах от „Карай направо“. Но надявам се да спазвате регламентите като телевизия, които сте дали. Защото чувам други неща. 

Водещ: Какво имате предвид?

Бойко Борисов: Няма значение. Ами в „Карай направо“ щяла да идва госпожа Йотова, защото г-н Радев не искал и подобни неща, да се променят регламентите. Считам, че не е правилно. Ако тя е кандидатът за президент, да дойде тя, ако не…

Водещ: Добре, имате коментари по тази тема.

Бойко Борисов: То не е коментар. Нали е за тези, които са кандидати за президент, а не за вицепрезидент. Нали такъв е регламентът?

Водеща: Точно така.

Водещ: В нашето студио сме поканили кандидатите за президент и ще видим кой ще дойде.
Бойко Борисов: Не, не, те вече един път ги поканихте и Радев не дойде. Нали така беше? Госпожа Цачева беше тук.

Водещ: Беше госпожа Цачева.

Бойко Борисов: Благодаря. Нека да сме пунктуални просто и аз искам да се спазват правилата, нищо повече.

Водещ: Притеснява ли ви тази кампания? Появяват се, както винаги, и преди тези избори социологически изследвания. Някои от тях, на „Гълъп“ и на „Алфа рисърч“, дават драматична близост между първия и втория.

Бойко Борисов: Не ги гледайте изследванията, аз никога не ги гледам и поне засега е по-комфортно по време на предизборната кампания. Не ги гледайте. Защото и те социологическите агенции работят за пари. Така че който им поръчва такива резултати, дават. Аз вярвам на една, няма да им правя реклама. На нея си поръчвам в един екземпляр, за да имам представа горе-долу за това, което ми трябва.

Водеща: Какво казва тя сега, ако е направено вече изследването?

Бойко Борисов: Не е правилно да го коментирам. Това, което казва, е, че се очаква добра избирателна активност и българите ще изберат един добър президент.

Водещ: Смятате ли, че ще бъде изключителен фотофиниш, финал, който ще е много оспорван? А вие направихте много сериозен и голям залог. Поставихте не под въпрос, направо казахте, че ако не е първа госпожа Цачева на първи тур, вървите към оставка. Това валидно ли е и сигурен ли сте, че не направихте изявление?

Бойко Борисов: Не, ни най-малко. Това е почтена позиция. Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш. Видяхте, когато беше експериментът Орешарски, втора политическа сила с трета и четвърта докъде доведе.

Водещ: А какво ще правите, ако подадете оставка, нали трябва да има съставяне на нов вариант на правителство?

Бойко Борисов: Това лесно се постига, ще видим. Но аз считам, че ще давам оставка. Защото съм убеден, че госпожа Цачева ще направи много по-добър резултат от тези след нея. Защото горе-долу аз с всичките съм работил и са ми били заместници, други са ми били министри, трети са ми били командващи на даден вид военновъздушни сили. Познавам ги перфектно всичките, години народ. Просто Цачева е класи над тях. Така че не виждам къде могат да се сблъскат в познанията си.

Водещ: Агенция, с която вие работите, ви казва, че разликата ще е голяма на първи тур и на втори тур госпожа Цачева спокойно ще бие.

Бойко Борисов: Аз казах, аз казах, че имам агенция, която си работи само в един екземпляр за мен, за моя консумация. Казах ви да не слушате агенциите и че не давам прогнози. А считам, познавайки качествата, и Калфин ми е бил вицепремиер, и Трайков ми е бил министър, и Радев ми е бил командващ ВВС, години наред. Познавам им качествата.

Водеща: Каракачанов?

Бойко Борисов: С Каракачанов се познаваме по-отдавна, коалиционен партньор ми е сега или подкрепящ правителството. Но основните опоненти на госпожа Цачева ги познавам в ежедневието прекрасно. И като качества тя няма равен.

Водещ: Към днешна дата съжалявате ли за това, че Росен Плевнелиев се отказа за тази надпревара за втори път и защо ДСБ беше намесено в неговия отказ да се кандидатира?

Бойко Борисов: Нека да не им правим реклама. Защото те само от това се хранят, от приказките срещу мене, за да може да им се чуе името. С Плевнелиев имахме много честен, много мъжки разговор. Обясни ми, че по лични причини, драмите, които има там, не се чувства достатъчно убеден за втори мандат. И това го бяхме говорили няколко месеца преди това. Защото за мен има много добри постижения, измъкна България от изолацията, в която беше попаднала президентската институция с разни шлемове, големи, малки, за които още плащаме. Накрая, дето се вика, на изпроводняк дойдоха 13 президенти да го изпратят. На Италия, Германия, откъде ли не.

Водещ: Той сам ли се отказа наистина, или се отказа, защото усети, че няма да получи вашата подкрепа?

Бойко Борисов: Той една-единствена грешка е имал към ГЕРБ, аз веднага му се обадих и му я казах, през целите тези години, работили сме прекрасно, когато каза, че без ГЕРБ може да изкара повече или има повече гласове без ГЕРБ. Което не беше честно към партията, която му плати цялата кампания и всички структури работиха за него.

Водещ: Не е било коректно. А дали не е било вярно, фактологично вярно да събереш повече гласове от целия десен спектър, без да си нито само на ГЕРБ, нито само на реформатори? Дали няма такава стратегическа грешка, направена едновременно от вас и от реформаторите?

Бойко Борисов: Кога това?

Водещ: По отношение на изборите.

Бойко Борисов: Не, по отношение на изборите Росен Плевнелиев и Маргарита Попова си спечелиха категорично, каква грешка сме направили?

Водеща: Не, за днес пита.

Водещ: Говоря към днешна дата дали не беше да има един десен кандидат и толкова?

Бойко Борисов: Ами то по-умно беше да има и един ляв да има.

Водещ: Аз питам това, което е във вашето поле на възможност…

Бойко Борисов: В нашето поле направих всичко възможно, министър Ненчев ми е свидетел, направих всичко възможно да имаме един кандидат.

Водещ: И рисковете щяха да са по-малко.

Бойко Борисов: Какви рискове да има?

Водещ: За вас.

Бойко Борисов: Просто щяхме да победим по-лесно.

Водеща: Защо министър Ненчев споменавате като този, който може да ви е свидетел?

Бойко Борисов: Защото с него говорихме, че от ГЕРБ можем да дадем кандидат за президент, те да дадат вицепрезидент и да се явим с обща двойка. Той тогава ми каза окей, всички са съгласни. Но понеже Радан и Атанасов искат да им се обадиш лично да им го предложиш и тогава ще се съгласят, моля ти се, обади им се. Обадих се първо на Атанасов. Добър ден, да, искате ли, добре, има хляб в тая работа, добре. После Радан, ама той в Австрия с кемпърчето си прави екскурзия. Радане, искаш ли? Искам, ама сега съм зает, ще си дойда в сряда, като си дойда, ще се обадя вечерта, ще се видим. Има хляб в тая работа. И аз си мисля, че действително става. И в сряда сутрин и вече като време, образно казано, гледам пресконференция някаква, Атанасов и Радан Кънев обясняват как по-лошо от ГЕРБ няма. Канцелирах срещата и приключих.

Водеща: Вие в крайна сметка обидихте ли се на Радан Кънев за репликата, която той произнесе тук в студиото миналата седмица?

Бойко Борисов: Коя реплика?

Водещ: Знаете, че не мога да я възпроизведа, така че не се опитвайте да я възпроизведа.

Бойко Борисов: Кое не може да произведете? Е той такива ли реплики?

Водеща: Бай Кой.

Бойко Борисов: Бай Кой? Не виждам лошо в репликата „Бай Кой“.

Водеща: Знаете за коя реплика става дума, обиждате ли му се, или ви е забавно?

Бойко Борисов: Е не, не я знам, не я знам.

Водещ: Контекстът обаче беше друг.

Водеща: Шегувате се.

Бойко Борисов: Ами аз се шегувам, защото с такъв човек можеш само да се шегуваш. С такъв човек можеш да се шегуваш и да го убиваш с мълчание. Без коментар. Какво да му кажа?

Водещ: А извън самата реплика контекстът беше друг. Че вие се държите обидно с министрите на Реформаторския блок като техен началник и те не могат да кажат, абе, Бай, защо се държиш така. Имаше обвинение за вашия стил на комуникация с тези хора.

Бойко Борисов: Това е лъжа. Защо не кажат така министрите? Те толкова комфортно са работили с мен, в толкова приятелска и дружеска атмосфера.

Водещ: Така ли е?

Бойко Борисов: С нито един нямаме нито един спор до този момент, с нито един ден. И те всичките са го декларирали многократно.

Водещ: Дали са искрени, възможно ли е да не са искрени?

Бойко Борисов: Към кой да не са искрени?

Водеща: Към вас.

Водещ: Да не смеят. Вие казахте, че лицемерничат.

Бойко Борисов: Аз вярвам в хората.

Водещ: Казахте, че лицемерничат. 

Бойко Борисов: Лицемерничат тези в парламента. Които говорят едно, застават веднъж на трибунка с едните, после застават с другите.

Водеща: А какво ви е отношението към подмазвачите? Така един извън конкретиката въпрос.

Бойко Борисов: С какво ми е?

Водеща: Какво ви е отношението към подмазвачите, тези, които ви се подмазват?

Бойко Борисов: Аз съм опериран от това. Вече близо 16-17 години….

Водеща: Сте срещали много казвате.

Бойко Борисов: Какви не са минали, така че въобще това не може ни най-малко подведе.

Водеща: ДОСТ обявиха, че ще подкрепят кандидатурата на Цецка Цачева. Признаха си, че това е непоискана от вас подкрепа, но те я дават в името на евроатлантическото бъдеще на България.

Бойко Борисов: Има една приказка в Библията, няма по-лошо от непоискано добро. В случая избързаха да дадат подкрепа, която първо притесни партията, второ създаде възможност за много приказки, които абсолютно нямат никаква същност, нямат общо с действителността. Непремерен ход на г-н Местан.

Водещ: Казахте непоискана. Аз видях ваше изказване, и то не само по отношение на ДОСТ, то е и за ДПС, което е по-важно в случая. Казвате, ако съм на тяхно място, ще дам подкрепа за този, който ми гарантира излаз към властта.

Бойко Борисов: Точно така.

Водещ: Тоест вие се обръщате към ДПС и ДОСТ, особено за ДПС питам, с оферта да им дадете излаз към властта ли?

Бойко Борисов: Съжалявам, че точно вие, за който мислех, че имате по-дълбок анализ и виждане…
Водещ: Аз цитирам нещо едно към едно.

Бойко Борисов: Освен това хубаво е, когато говоря, и да ме гледате. Защото някой път интонацията, не случайно и това сте го учили, иронията или препратките дават възможност да стигнеш до по-правилния излаз. Но след като не съм бил разбран, ще ви обясня по-простичко, за да избегнете анализите и внушенията.

Водеща: За такива като нас, давайте.

Бойко Борисов: Да, за такива, които им се иска това, което съм казал, да ми го припишат. ГЕРБ и ДПС нито в краткосрочен, нито в дългосрочен, нито в средносрочен план могат да управляват заедно. И ние сме го заявили това неведнъж, не два пъти, не три пъти, не пет пъти. Понеже съм бил коректен човек винаги, съм благодарил на ДПС за тези пет-шест-седем случая в парламента, когато са ни подкрепяли закони, бюджета и понеже нашите партньори, и реформатори, и патриоти, са недисциплинирани, не обичат да ходят много на работа, сме поддържали дори и кворума в парламента. Момент, това е важно, за да не стане след това да ме преиначавате какво съм искал да кажа, ама дали не сте ме разбрали. Една минута да ме слушате, защото това е важна тема. Сиреч в това изречение ще започна в началото, че ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно, в средата на изречението сложете пак, че ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно, и в края пак сложете, че ГЕРБ и ДПС не могат да управляват. Защото има едни агенции ще вземат първата част, другите – средната част, последните - третата част на изречението ми, за да създадат внушение.

Водещ: Какво има между трите еднакви части?

Бойко Борисов: Така. Сиреч искам да направя малко анализ, защото Ахмед Доган е, упреци стотици съм имал по въпроса, но аз съм от „Реал Мадрид“ знаете, но Меси е гениален. В случая Ахмед Доган прави това, което прави Меси в „Барселона“ с българските политици. Или, казано на махленски език, просто ги меша. Просто ги финтира непрекъснато и ги оставя в положение да не знаят какво да правят. 
Водеща: Вас в такова положение ли ви оставя?

Бойко Борисов: Момент. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла досега в тая игра. В това отношение ние сме изцяло непорочни.

Водеща: Не сте управлявали с ДПС?

Бойко Борисов: Не сме.

Водеща: Официално да, но ...

Бойко Борисов: Не само, но и неофициално. И неофициално, и официално не сме управлявали. Сега слушайте какво прави в момента…

Водеща: Меси.

Бойко Борисов: Меси. Ако за българския народ нещо има, което е така противно или като лош модел да послужи, това беше моделът „Орешарски“. Надали има българска партия, вие виждате, че БСП бяга като дявол от тамян от времето, в което ставаха на крака и му ръкопляскаха на Орешарски, като влизаше в парламента. Какво направи г-н Доган? Изкара Орешарски кандидат за президент. Така сега ще преброи колко гласове има.

Водеща: Да.

Бойко Борисов: Момент. След това той познава изкушенията на българина много добре. Жаждата за власт, поговорката да ми изгори къщата, но по-добре и плевнята на комшията да се запали. Той познава прекрасно народопсихологията на българина. ГЕРБ не му дава излаз към властта…

Водеща: Тоест не приемате договорка с тези гласове, които ще спечели Орешарски?

Бойко Борисов: Точно така. Сиреч сега изкушението е при БСП. Те ще видят на първия тур, че не могат да бият сами ГЕРБ. И трябва да отидат да ги поискат тези гласове. Когато ги поискат тези гласове, ще им кажат, да, но както ще правим сега вот на недоверие заедно, след като падне този кабинет, ако изкарате президент вие, правим мнозинство. Вече Радев става новият Орешарски. И това е подготвено много отдалече. Първо, в БСП никой не познава Радев. Познава го Мишо Михов от АБВ и Първанов. БСП откъде го познава? Къде са ходили по летищата да го опознаят?

Водеща: А кой в ДПС познава Радев тогава?

Бойко Борисов: Момент. ДПС познава тези, от които зависи Радев да стане Орешарски №2. Оттук нататък следва защо Радев не е кандидат на БСП. Същите приказки, ако си извадите интервютата, говореха за Орешарски,преди да стане премиер. Безпартиен, експерт, честен човек, може да управлява. Същото говорят за Радев сега. Само че Радев с гласовете на ДПС станал президент, ще е същият този зависим, какъвто е Орешарски. Не случайно и Бареков го прибраха пак да обиколи студиата. Разбира се, неуспешно, но пак той продължава да е цялата схема. Отново се задейства всичко, което беше в предишния…

Водещ: Мислите ли? Защо след като самият вие казвате, че президентският пост не е с толкова много власт, да се прави целият този сценарий и аналогията с Орешарски тук не издържа по отношение на…

Бойко Борисов: Кое не издържа?

Водещ: На властта, която…

Бойко Борисов: Е, как? Защо тогава казваме, че това е първият, и защо има значение тогава президентският вот?

Водещ: Вие казвате, че няма толкова много власт президентският …

Бойко Борисов:Няма реална изпълнителна власт. Защото сега от това, което говорят кандидат-президентите, половината, да не кажа 90 % от това, което говорят, изобщо не зависи от тях.

Водещ: Вие няма ли да се борите за гласовете на ДПС? Това ми беше първоначалният въпрос.

Бойко Борисов: Не, няма да се борим за гласовете на ДПС.

Водещ: Защото ще избави повече гласове от тази добавка?

Бойко Борисов: Защото този, който вземе гласовете на ДПС сега, трябва да обещае, че ще управлява заедно с тях.

Водеща: Това ли са поискали от вас? Искали ли са от вас невъзможни неща от Движението за права и свободи, които да изпълните?

Бойко Борисов: Не, те са го заявили много ясно, на висок глас. 

Водеща: Искали ли са по различни начини невъзможни неща, които да изпълните като управляващи…

Бойко Борисов: Момент…

Водеща: … за да им дадете гласовете си. Искали ли са излаз към властта от вас?

Бойко Борисов: Искат, разбира се, че искат. Карадайъ излезе и каза, ние ще дадем подкрепа, на който ще я поиска.

Водеща: От вас? Говорил ли е някой?

Бойко Борисов: Да, с Карадайъ съм говорил.

Водеща: Искат власт?

Бойко Борисов: Той иска да знае, че ДПС в един момент ще влезе във властта.

Водещ: Официално. 

Бойко Борисов: Официално, разбира се.

Водеща: И срещу това гласовете, които ще дадат на Орешарски.

Бойко Борисов: Дали ще дадат на Орешарски, дали ще дадат на Радев, дали дадат на Цачева, дали ще дадат за мене…

Водещ: Кога беше този разговор?

Бойко Борисов: Ами преди седмица – две, може би.

Водеща: Тоест имало е разговор за подобна сделка?

Бойко Борисов: Разбира се, че е имало. То не е сделка. Аз исках да знам Карадайъ и ДПС какво целят, какво имат като задача. Защото чувам, че внасят заедно вот на недоверие с БСП, че се подготвят, слушам му изказванията какви са…

Водещ: А този ваш цитат, който аз прочетох, казахте нещо за иронията, този ваш цитат е произнесен…

Водеща: … заради Радев и това, което ще направят с Радев. Това стана ясно.

Бойко Борисов: Да, разбира се. БСП и ДПС, както управляваха заедно с Орешарски, тип човек Орешарски, сега е тип човек Радев за президентската институция. Ако, разбира се, народът така прецени и не ги победим, следва следващият сценарий, отново моделът „Орешарски“ с друг премиер, а може и самият Орешарски да се върне за премиер на новата коалиция. 

Водеща: Как си представяте, вземане на изпълнителната власт през президентската, така ли, това ли виждате като сценарий срещу вас?

Бойко Борисов:Сценарият е този, да.

Водещ: Вие ли поискахте разговора с Карадайъ или той с вас?

Бойко Борисов: Аз поисках разговора.

Водеща: Попитахте ли го директно бихте ли подкрепили госпожа Цачева? Което е нормално да го попитате като лидер на партия за вашия кандидат.

Бойко Борисов: Аз исках да знам те борят ли се за власт, или не? В смисъл искат ли да участват във властта на всяка цена или не искат?

Водеща: И?

Бойко Борисов: Те искат да участват във властта официално, през парадния вход.

Водеща: Вие попитахте ли госпожа…

Бойко Борисов: По-ясно от това как да го кажа? Цачева няма да подкрепят те. Госпожа Цачева няма да бъде подкрепена от ДПС.

Водеща: Но това означава ли, че те ще участват във властта през задния вход обаче?

Бойко Борисов: Моля?

Водеща: Това не означава ли, че те ще участват във властта, през задния вход?

Бойко Борисов: Не, не означава.

Водеща: Защото те не ви критикуват. Те не са опозиция.

Бойко Борисов: На кое не са?

Водеща: От Движението за права и свободи не виждам да са основните ви критици.

Бойко Борисов: А за кое да ме критикуват? Я погледнете за какво ме критикува БСП?

Водещ: Е, винаги има един министър-председател за какво да бъде критикуван.

Бойко Борисов: Не, не, хайде да видим за какво.

Водеща: Ако ДПС не намират за какво да ви критикуват, значи не са ви опозиция.

Бойко Борисов:Момент.

Водеща: Това е сигурно.

Бойко Борисов: А БСП за какво ни критикува? Да се сетим за нещо.

Водеща: БСП също не са ви критици в степен, в каквато очакваме да бъдат като опозиция.

Бойко Борисов: Е, как ще са ми критици, като заварихме една държава с разбита банкова система. Сега минаха всички стрес тестове на банките, функционира перфектно банковата ни система. Заварихме безработица, сега е под 7 процента…

Водеща:Даже дебатът между Цачева и Радев…

Бойко Борисов: Заварихме над, брутен вътрешен продукт над 3 %. Фискален резерв над 13 млрд. 16 млрд. евро във валутния резерв, стабилна държава. Това го казва Международен валутен фонд, Световна банка, всички експерти отвънка. 

Водеща: Тоест нямате опозиция, защото няма за какво да ви критикуват, това ли казвате?

Бойко Борисов: Разбира се. Строим като луди.

Водещ: Вие бихте ли определили БСП при някакви нови обстоятелства, защото не сте….

Бойко Борисов: Не, те си имат друг път.

Водещ: … си разменили толкова остри реплики, колкото например с Реформаторския блок. И в …

Бойко Борисов: Ами защото те се държат по-възпитано. Сега, ако и те употребяват думи, които уважаваната от мен Ани не може да изрича в студио, толкова цинични и брутални, то и аз не бих могъл.

Водеща: В студио.

Бойко Борисов: В студио, то и иначе не бих могъл сигурно. 

Водещ: Сигурно иначе е възможно.

Бойко Борисов: Сигурно иначе бих могъл, сигурно, да. Как да му отговориш на такъв човек.

Водещ: Попитах ви, защото липсата на ожесточеност с БСП отново вади на преден план въпроса за възможни нови партньори.

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Възможни нови политически целувки.

Бойко Борисов: Не. С тези е лошо, но без тях е много по-лошо. Както може би и за тях. Ние сме лоши, но без нас е катастрофа в държавата. И затова съветвам и БСП, и ДПС с цялото си уважение към тях, да не разклатят държавата догодина. Ще изпаднем в тежка ситуация. А ни предстои…

Водеща: Какво значи това догодина, защо догодина?

Бойко Борисов: Ами защото сега сме октомври, ноември, докато минат изборите, то дойде догодина, ще дойдат декември, януари. На Коледа ли да направим избори или?

Водеща: Под разклащане на държавата имате предвид какво точно? Какво биха могли да направят те и кои са те?

Бойко Борисов: БСП и ДПС – това са основните фактори, с няколко сателита, които ще се явят около тях. Не са готови, слаби са, хората не са забравили зулумите, които направиха. Много тежко време, те нямат кадри, нямат способност да го вършат. Предстои председателство от 1 януари 2018-а, това е нещо невероятно трудно, една година няма да стигне. А май месец или, както казва Карадайъ, да се правят избори, през ваканцията да се готвят, септември месец ние вече трябва да сме готови за председателството.

Водеща: Ама какво би могло да се случи, че да се направят избори? Някой да ви принуди да подадете оставката си?

Водещ: При загуба говорите на президентските избори.

Бойко Борисов: При загуба на президентските избори.

Водеща: Вие за този случай говорите. Това е ясно. Аз реших, че имате информация, че и нещо друго се случва.

Водещ: Меглена Кунева между другото даде един друг вариант. Техният кандидат, ако не събере, те са си поставили друга цел, определен брой гласове, те пък да напуснат властта. Тогава определено вече ще можете хем да се отървете от онази част от Реформаторския блок, която ви дразни, но и онази, която е лоялна и участва с министри, и тя ще напусне.

Водеща: И тя ще си тръгне.

Водещ: Кои ще са новите партньори при такава ситуация?

Бойко Борисов: Ами тогава ще съборим държавата всички вкупом, като всеки поставя такива условия.

Водещ: Това не е отговор. 

Бойко Борисов: Е, ми това е, разбира се. Това е отговорът.

Водещ: С кого ще искате да управлявате?

Бойко Борисов: Аз не искам нов партньор, не искам. Това е най-доброто, което може сега, в следващите две години да си доизкара мандатът и 2018-а да се направят нови избори. Това е най-доброто от всички възможни варианти.

Водещ: Възможно ли е пак АБВ да ви подкрепят, такива, от които бягате по някаква причина?

Бойко Борисов: Те не ни подкрепят, не ни подкрепят, когато ни подкрепяха добре. След това избягаха. 

Водеща:"Атака" в момента не са ви опозиция също, даже направиха няколко реверанса към вас под формата на златен пръст.

Бойко Борисов: О, не, аз съм благодарен на Волен Сидеров.

Водеща: За какво?

Бойко Борисов: Прояви голяма щедрост. След като го осъдих, за това, че ме е обидил, и българският независим съд такава присъда му сложи, че той трябваше да плати 3000 лева, а разноските на 35 хиляди лева трябваше да ги платя аз. И фактически той ми опрости 32 хиляди лева човекът. Затова, че го осъдих. Аз му благодаря и евала, че е джентълмен. Защото в България да осъдиш някой с този съд означава да те разорат.

Водещ: Някак естествено, като говорите за съда, отивате към въпроса…

Бойко Борисов: Ами най-естествено говоря, от джоба ми са тия пари. Заплатата ми за година ме осъдиха. За това, че го осъдих, че ме е оклеветил. Как да говоря, вие как бихте говорили? Дайте ми заплатата си за година, да ви видя как ще говорите? Не, питам?

Водещ: Г-н Борисов, понеже обобщавате за българския съд…

Бойко Борисов: Ами този независим съд от трима души или колко са…

Водещ: Сигурно един съдебен състав. Има много упреци по отношение на съда, че съдът не е видял нито един от експулсираните в Турция граждани.

Водеща: Аз предлагам обаче преди да преминем към тази тема, наистина да довършим темата с ДПС и участието във властта през парадния вход…

Бойко Борисов: Бях ясен от това…

Водещй: …ясно, но през задния вход има някои въпроси.

Бойко Борисов: През задния няма как. Те не искат през задния вход или ние не искаме през задния вход. Как да го обясним?

Водеща: Защо продължават да ви свързват с Делян Пеевски

Бойко Борисов: Кой?

Водеща: Разговорът, известен като „Янева гейт“ и „Двете каки“…

Бойко Борисов: Кой?

Водеща: … отново излизат записи сега, предполагам следите сайта „Бивол“…

Водещ: Нови епизоди.

Бойко Борисов: Това е сериалът, който снимат там. Те се събират в едно студио…

Водеща: Вие двамата сте свързани и по отношение на…

Бойко Борисов: Момент сега…

Водеща: … на съдебната и изпълнителната власт.

Бойко Борисов: Това го казва една врачка.

Водеща: Това го каза шеф на Софийския градски съд към онзи момент с изключително много информация.

Бойко Борисов:Да? Откъде, откъде черпи това?

Водещ: Кой откъде какво черпи? Има такъв запис, който от „Бивол“ пускат…

Бойко Борисов: Какъв запис?

Водеща: Вие много добре знаете най-вероятно за кой запис става дума.

Бойко Борисов: Те имат едно студио…

Водещ: … на разговор между адвокат, Ченалова и Владимира Янева.

Бойко Борисов: Те имате едно студио, което е сега, както днеска, снимаме днешния разговор, пускат го, след една седмица снимат следващия разговор, пускат. И си вкарват една или друга случка.

Водеща: Трябва ли да бъде проверено съдържанието на тези записи?

Бойко Борисов: Не, защото това са врачки и махленски клюки. Какво да проверят? Искате ли ние сега да се съберем, да си говорим нещо и след това да накараме други хора да ни проверяват защо сме си го говорили това.

Водещ: Според вас Ченалова, Владимира Янева и /…/ се събират към днешна дата и в смисъл… 

Бойко Борисов: Най-вероятно, да.

Водещ: …шегувате се, нали?

Бойко Борисов: Не, не се шегувам. Откъде да знам. Колкото е истина това, което вие казвате, сигурно толкова е истинно и моето.

Водеща: Тогава не трябва ли да се провери поне истинността на тези записи и да се направи справка с датите?

Бойко Борисов: Ами да се проверят. За мене важният успех от това е, че двете не са в съдебната система. Защото от това, което чувам, те не са били за там.

Водеща: Но съдържанието не трябва да се промени, където има много сериозни упреци, включително…

Бойко Борисов: Какви са упреците? Какви?

Водеща: Включително и за взаимоотношения задкулисни между вас, Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

Водещ: Че вие може да казвате на главния прокурор кой да се „опраска“. Това е. Като теглим чертата, това е. Че изпълнителната власт може да нарежда на прокуратурата и че има мрежа от зависимости. 

Водеща: Че службите са на ДПС и на Делян Пеевски. 

Бойко Борисов: Щом така смятате, аз три пъти ви казвам, че това е лъжа – говорете си. Като дойдат БСП и ДПС, ще си имате и служби, ще си имате всичко. 

Водеща: Понеже не сте коментирали досега. 

Бойко Борисов: Не искам да коментирам – как не съм коментирал?! Коментирал съм го поне 100 пъти. Това, че вие не сте го слушали, или не искате, или са ви казали пак да ме питате пак – нямам общо нито с Ченалова, нито с Янева, нито съм разпореждал на главния прокурор, нито не съм по каквато и тема говорил с него във връзка с това. 

Водещ: Успокоите се. 

Бойко Борисов: Още веднъж трябва ли да го кажа? Аз съм си спокоен, но вие един път не ме питахте за санирането по 1 милиард на година за хората на всички блокове, не питахте веднъж затова, което сме направили. Янева и Ченалова, „каките“ какво казали, врачката дали им казала, че някой отгоре имало. Ми маг Светлина ми каза на мен… 

Водеща: Г-н Борисов, понеже обичате фактите – за пръв път ви задаваме въпрос „Яневагейт“, за „каките“ и т.н. 

Бойко Борисов: Как за първи път? 

Водеща: Ами да. И така или иначе това журналистически въпроси. 

Бойко Борисов: Дайте да се върнем още веднъж, пак да го зададем, пак да кажа. Считам, че това е някаква комбинация, защото нито общо имам с Янева, нито имам с Ченалова, нито имам общо с тяхното махане, нито по какъвто и да е начин се меся в независимата съдебна система. Толкова по въпроса. 

Водещ: Дайте да успокоим топката. Кажете за маг Светлина. 

Бойко Борисов: Не, аз съм си спокоен, какво да ви кажа? Ако искате още един път. 

Водещ: Не, не искаме още веднъж. 

Бойко Борисов: За врачката, която казала, че над нея стои еди кой си. 

Водещ: Добре, това беше коментар. Благодаря ви, това беше коментар. Друга тема. 

Бойко Борисов: Какво да кажа? Не, защото това ми е 20-я отговор на въпроса. 

Водещ: Аз ви казвам спокойно, вие продължавате да отговаряте. 

Бойко Борисов: Искам да отговарям, защото ще дойда другият път и пак ще кажете: Ама такова май не го изчистихме докрай. 

Водеща: Няма да влизаме в спор с вас, но по тези въпроси не сме влизали в детайли и дълбочина. Разговорите така или иначе съществуват в публичното пространство. 

Бойко Борисов: Ето, влязохме в детайли – нямам общо нито с врачката. С маг Светлина съм говорил. С тази врачка не съм, която е …

Водеща: И в тях се разкриват много страшни взаимоотношения, които би трябвало да бъдат изчистени и изговорени. 

Бойко Борисов: Те са изчистени – няма ги в съдебната система. Нито едната, нито другата ги има. 

Водеща: Но споменатите все още са това, което са. 

Бойко Борисов: Кои? 

Водеща: Цацаров, вие, Пеевски. 

Бойко Борисов: Пеевски не го знам изобщо. Пеевски, ако имам общо с Пеевски, ДПС ще ме подкрепят и въобще няма да правят отново модела „Орешарски“. Кой иска да ми припише Пеевски, с кое? 

Водеща: Кой иска да ви припише Пеевски? 

Бойко Борисов: Питам ви, който ви е казал да ме питате. Не ме интересува. 

Водеща: Никой не ми е казал да ви питам. 

Бойко Борисов: ГЕРБ си е партия, която си е отстояла и самичка в опозиция, и в управление. За мен е по-добре да загубя избори, но да остана с вдигната глава честен и партията да си е това, което е в момента, отколкото да вляза в каквато и да е колаборация с тези хора. Как по-ясно да ви го кажа? 

Водещ: Добре, следващия въпрос. 

Бойко Борисов: Не, как по-ясно, за да угодим на всички остатък, където ви говорят: Кажете му, че има връзка, че има – нямам връзка. 

Водеща: Г-н Борисов, никой не ни е казвал, че има някаква връзка. 

Бойко Борисов: Не, чакайте. Искам да коментирам и на Цветан Василев интервюта, и него искам да го коментирам, защото това е опорната точка на новата група, която е около Прокопиев, Радан Кънев, от другата страна Пеевски, ДПС, БСП за дискредитирането на ГЕРБ. защото без ГЕРБ не може да се управлява. Най-добрата партия, безспорно най-много направила за всички времена дотук. За 25 години няма кой да застане и да каже направено повече от ГЕРБ. И тя трябва да се разрушава по някакъв начин, но не се разрушава. Това ги изнервя. И започват сега с мина едно интервю, второ интервю, трето интервю – не може. Прокопиев навремето идваше при мен да ми се оплаква, че Цветан Василев иска да го убива. Сега му пуска интервюта. Сиреч, той го знаеше прекрасно какъв човек е, но идваше при мен да ми иска помощ. Той мислеше, че аз съм забравил. Изведнъж сега иска да е най-белия ли? Не, аз не съм се оцапал с тях. Неслучайно Цветан Василев, и можете да поканите Гриша Ганчев, като го доведе при мен, дали един упрек е имал, защото той искаше да говорим на четири очи, аз казах: Нека и Гриша Ганчев да остане, ето дошъл е, не искам на четири очи. 

Водещ: Това в кой момент е? 

Бойко Борисов: Когато бях опозиция. Булгартабак“ се продаде по време на министър Трайчо Трайков. Продаде го „Ситибанк“ – американска банка през агенцията. Взеха се над 210-220 млн. лева за две фабрики. 110 млн. евро се продаде. За какво още? „Виваком“ се продаде при правителството на НДСВ, после при еди какво си, и тя стана 100% частна компания, 100% частна. И продажбата й сега вътре в нея се извършваше в Лихтенщайн, Люксембург навън между частници. Мадлин Олбрайт ми се е обаждала, искала е разговор по тази тема, защото много желаещи имаше да участват в сделката. Аз на всички дори съм отказал телефонен разговор. Когато съм питал за тема – тема „Виваком“ не коментирам, не желая, не мога, не искам, нямам тема по тази да коментирам. Не искам, не участвам, не искам дори да чувам. Такива хора са търсили контакт с мен и аз съм отказвал. Какво има да коментирам? 

Водещ: За да искат какво? Нека да уточним, хората не са в дълбочина. 

Бойко Борисов: Какво да искат? 

Водещ: Отказвали сте разговор по тази тема защо? Защото не искате да се тълкува, че това е влияние на кого? 

Бойко Борисов: Да имам каквото и да е влияние, да търгувам с влияние или каквото искате. Просто не искам, защото дори само като ги слушам, утре ще кажат: Те са говорили с него. Аз казах: Не искам. Толкова съм чист. 

Водещ: Кой друг е искал разговор по тази тема, за да иска очевидно полза, съдействие, дял, да предложи комисионна или какво? 

Бойко Борисов: Почти всички големи компании, които са участвали, искат среща. И аз отказвам, аз съм отказал на всички категорично. Е, на кое да му отговоря? На кое още да отговоря? Кое? 

Водещ: Вие очертахте един фронт срещу вас. 

Бойко Борисов: То това е фронта, той е видим. 

Водещ: С каква цел да съществува кооперация между всички тези хора? 

Бойко Борисов: С каква цел? Вие много, понеже са ви подсказали оттатък за Пеевски. 

Водещ: Нищо не са ни подсказали. 

Водеща: Кое е оттатък, г-н Борисов? 

Бойко Борисов: А Пеевски няма нищо общо с управлението на БЕГБ. Никога не е имал. Докато Прокопиев е имал общо. Кръгът „Капитал“ е имал общо. И те са ми предложили 5-6 министри навремето, и реално са участвали, докато им видя акъла и ги изгоних. 

Водещ: Кои бяха техните министри? 

Бойко Борисов: Като се започне: Дянков, Трайков, Караджови, сигурно още. Плевнелиев. Тогава те ми ги дадоха, те ми ги предложиха. 

Водеща: Няколко пъти казахте, че на нас някой нещо ни внушава. И аз това ви моля за…

Бойко Борисов: Ами да, защото ви виждам позицията. 

Водещ: Не, мнителен сте. Обидно е към нас като журналисти, че някой трябва задължително нещо да ни внушава. 

Бойко Борисов: Защо не питахте? 

Водещ: Питахме ви нормално. 

Бойко Борисов: Защо всеки път ме питахте за Пеевски, а не за Прокопиев. Двамата са еднакви абсолютно. 

Водещ: Еднакви ли са? 

Бойко Борисов: Абсолютно. Единият влияе на БСП е влияел за министри, другият – в началото ми влияеше и на мен. 

Водеща: Само да кажа, че ми е меко казано неприятно и неприемам тези внушения, които направихте преди малко. 

Бойко Борисов: Защо не го кажем? Добре, защо не попитаме така – това не ви ли е интересно? 

Водещ: Давайте. Напротив, интересно ни е, аз затова ви питам. 

Водеща: Добре, давайте. Кой предложи Прокопиев? 

Бойко Борисов: Как кой го предложи? 

Водеща: Каква е ролята на този човек в задкулисието? 

Бойко Борисов: В предишния ми кабинет – Дянков, Плевнелиев, Нона Караджова, Трайков. 

Водещ: Защо ги приехте, ако не сте вярвал, че това са добри професионалисти? 

Бойко Борисов: Защото бяха добри експерти, доведоха ги, ставаха. И някой действително си стават. 

Водеща: Казвате, че вие сте жертва на тези две лобита? 

Бойко Борисов: Сиреч, има желание на лобитата да участват във властта. И на всичките, не само на тези. 

Водещ: Можехте ли да откажете? 

Бойко Борисов: Аз в последствие като видях тези, които не стават, ги махнах. Защото ГЕРБ не е зависим – това е много важно да се знае. Над мен няма никой. Над ГЕРБ няма кой. Разбира се, ако ми дадат добър човек или добър експерт, с радост ще го взема, но ще го наблюдавам. 

Водещ: Има ли в момента такива ваши министри, които са предложени…? 

Бойко Борисов: Не, сега няма. Всичките са на ГЕРБ. Ние минахме и по този път. И на чужди коне се повозихме, видяхме, че не е хубаво. И сега партията си е над всичко. 
Водеща: Г-н Борисов, приемате ли да продължим по една друга тема, по която също много сте критикуван? 

Бойко Борисов: Да. 

Водеща: Отношенията ни с Турция и начина, по който изпращаме, екстрадираме в Турция хора, които са обявени за врагове на режима на Ердоган. Защо клякаме така на Турция? Един от много критичните въпроси към вас, към властта. 

Бойко Борисов: Кой кляка? 

Водеща: Вие, властта, МВР. 

Бойко Борисов: Кои сме ние? На кой сме клекнали? 

Водещ: Добре, въпросът може да бъде зададен и така – защо без съдебна…

Бойко Борисов: Първо ме боли коляното – аз не мога да клекна, и да искам. На кой сме клекнали? Че успяваме в най-тежките времена за границата всеки ден по 100-200 човека да върнем в Турция без споразумение, без нищо. Какво искате – да станат 100 хиляди в България ли? 

Водещ: Говорим не за бежанци – за експулсиране. 

Бойко Борисов: Момент, питате ме, оставете ме да говоря. Вие като правите репортажи от „Овча купел“ или от Харманли, приятно ли ви е? ако има още 50 хиляди в тези центрове? Предложете едно село или град, където да ги преместя, вие поемете ангажимент да кажете – ами в Плевен, или в Разград, или в един град кажете вие и вие го поемете като ангажимент, и да отидем заедно да ги закараме там. 

Водещ: Това е друг сюжет. 

Бойко Борисов: Не, не е никакъв друг сюжет. Колко пъти в това студио, Ани, съм казвал, че ние ги водим предотвратени? Всъщност, влезли на 30-40 км в България и върнати обратно. Нали съм го казвал? Думичката „предотвратени“ така ги водим. Всичко, което е скрито в камиони, кораби, линейки веднага го връщаме там, защото са ни пълни центовете, хората не щат да им ги пращаме в градовете и в селата. Дори като кажем: Ето тук ще направим палатков лагер за резерв да имаме веднага народът става и се буни. 

Водещ: Това е така. 

Бойко Борисов: Хубаво. И пред кой сме клекнали? Че ти си удържат до момента на думата, и всичко, което влезе от тях
нелегално, за разлика от Гърция, където имаме проблем, те го взимат обратно. Откъде накъде тази опорна точка, че някой е клекнал на Ердоган или на Турция, с кое? 

Водещ: Трябва ли да минава през съд експулсирането на тези хора или не трябва? 

Бойко Борисов: По 200-300 души на нощ? 

Водещ: Става въпрос за други хора. 

Бойко Борисов: Момент, по 200-300 души на нощ, ако трябва, да ги караме. Като минат през съд, те отиват в центъра. И затова искам да ми кажете града, в който да ги закарам след това, и да поемете и вие малко отговорност от моите. 

Водещ: Ние ще носим отговорност, когато се явим на избори и ги спечелим. 

Водеща: Защо ние? 

Бойко Борисов: Аз си нося отговорност. За да не се случва това съм направил необходимото. 

Водещ: Въпросът беше друг – за 7-те граждани, чийто близки твърдят, че са искали да избягат от режима на Ердоган, а че са върнати. А не за бежанците, за които – да, прав сте – никъде никой няма желание да ги приюти. 

Бойко Борисов: Ние как да разберем? В ТИР-а скрити, в еди къде си някъде в скривалище, какви са? 

Водещ: Такъв ли е случаят? Не сте имали възможност да ги идентифицирате? Това се опитваме да разберем. 

Бойко Борисов: Знам, че в ТИР са задържани 7 души и са ги закарали обратно на другия ден. За първия случай знаех, и дойдох и казах. За втория бях в Брюксел, когато ми казаха. Вярвайте повече на службите си. Вярвайте повече на тези хора, които се занимават с това. Те го правят във ваш и в наш интерес на българите. Вярвайте им на тях. Не им е лесно. Цяла нощ да ги гонят по горите и да ги връщат, и след това някой да каже, че сме клекнали или навели се. Другият вариант е ужасен. Ние спазваме законите, спазваме всичко, но вие виждате, че ни обикалят. Малко по-твърди са, малко по-сурови на границата, но за сега успешно. Имаме под 5 000 в момента. Гърция има 70 хиляди. 

Водещ: Да, много са. 

Бойко Борисов: Много са. Това ли искате да направим? 

Водещ: Не, мислех, че можем да диференцираме разговора по темата за човешките права и 7-те върнати опоненти. 

Бойко Борисов: не, те са си върнати по надлежния път. 

Водещ: Вие ги слагате в общия кюп. 

Бойко Борисов: Ами къде да ги сложа? 

Водещ: Не знам. Питах дали има разлика между тях, дали властта прави разлика между тях? 

Бойко Борисов: Аз не знам. Научих на другия ден, че са изведени. А това, което съм дал като указания – колкото могат да се връщат, да се връщат. 

Водещ: Времето напредва. Да завършим с това, с което започнахме в началото. Предстоят изборите. Вашият призив към кого е, към хората от ГЕРБ ли само? И с какво г-жа Цачева, как да вярваме, че тя ще бъде независим президент? Виждаме вашата енергия и вашето желание – не знам как да го кажа. Доколко независима е президентската институция? Казвали сте неведнъж, че няма необходимата власт. Имате ли желание да влияете на следващия президент? Да бъде ваш човек, да можете да вдигнете телефона и да го помолите да спре един или друг закон и т.н.? Искате ли да е независима президентската институция? 

Бойко Борисов: Той дали ще го спре или не, ще се върне пак в парламента. И пак парламента ще го гласува след един месец. Защо трябва да му се обаждам, за да го направи? Просто разликата между останалите и г-жа Цачева е, че тя е перфектен юрист, познава законите, познава устройството на държавата. 

Водещ: Ще се възпира ли от вас? 

Бойко Борисов: Тя си е достатъчно еманципирана. Освен това виждате, тя в момента си води предизборната кампания сама. Аз никъде не участвам. Вие да сме видели с нея? Видяхте ме на откриването и ще отида на закриването на ГЕРБ. партията си работи, кампанията си тече. Хората се виждат с нея, говорят си с нея. Тя си се еманципира този един месец, за да си стане президент. Радев от кой ще се еманципира? Той как ще работи, ако е президент с този изпълнителен комитет и с тези гласове… 

Водещ: Не е ли по-лесно? Няма да е кандидат на партия, не е кандидат на партия. 

Бойко Борисов: Става Орешарски 2. Както искат – тяхна работа. Аз отговарям за ГЕРБ и знам, че мога да поема дори удара да загубя избори, но да си остана прав, а не клекнал или наведен. И това никой не може да ми го вземе. И целият проблем на Прехода, че се явихме ние и не можаха да ни опитомят, не можаха да ни хванат, не можаха да ни докопат. И затова сега се въртят около нас около кръг правят, но пак няма да стигне. 

Водещ: Кой се върти около вас? 

Бойко Борисов: Всичките. Защото вече нито БСП, нито ДПС, никой не може сам, дори заедно не могат, трябва да търсят някой трети модел. Или трябва се разбират с нас, а ние имаме принципи. 

Водеща: Г-н Борисов, и ние като вас едни лица имаме и една честност, така че внушенията, че някой ни диктува въпроси много ми се иска да ви опровергая. 

Бойко Борисов: Извинявам се, ако съм ви обидил, но понеже ме питате три пъти само по този въпрос. Питайте ме едновременно и за двамата. Те са еднакви. Питайте ме и за двамата, за да мога да говоря и за двамата. Иначе затова съм го казал. 

Водещ: Не става въпрос за обида или за нещо друго, става въпрос, че не е вярно, че някой ни определя въпросите към вас. Би било обидно и за двете страни, ако коментираме, че има разговор с /…/. 

Бойко Борисов: Както видя, аз съм тук, за да отговарям на всякакви въпроси. Няма тема, няма въпрос, който да ме притеснява. Няма нещо, което да съм направил със съзнанието, че е грешно или да считам, че е неправилно. Може да съм сгрешил, но съм го мислил, че го правя правилно. 

Водещ: Затова ще понесете и нашите въпроси. Благодарим. 

Бойко Борисов: Понасям ги с удоволствие. 

Водеща: Благодарим за това гостуване. Министър-председателят Бойко Борисов беше наш гост. Благодаря ви.