Овладяването на миграционния поток е сред основните теми на срещата между Бойко Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан, предвидена за днес в Будапеща. За няколко часа Борисов и Орбан ще обсъждат темите от дневния ред на Европейския съюз и ограничаването на миграционния натиск, включително и с по-засилен граничен контрол, съобщи БНР. 
Преди дни, страните от Вишеградската четворка обявиха, че правят общ център за управление на мигрантската криза. Полша, Чехия, Унгария и Словакия ще координират политиките си. Центърът е отговора за отхвърлената от тези страни квотна система за разпределение, налагана от Брюксел. 

Днес се създава и общ контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на граничния пункт „Капитан Андреево“ между България, Турция и Гърция. Създаването на центъра бе договорено през май - около два месеца след споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на мигрантската вълна, което намали мигрантския поток, но не спря десетки хиляди мигранти, които стигнаха нелегално Германия през последните месеци. 

Чрез центъра, който ще функционира на Граничния контролно пропускателен пункт „Капитан Андреево“, българските, турските и гръцките власти ще могат да обменят в реално време информация, за да възпрепятстват трафика на хора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!