"Извинявам се на зрителите, които искат да гледат мач, но имат един телевизор." Така започна интервюто си министър-председателят Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ. 

"Вирусът не е победен и нищо не е свършило. Надявам се с мерките и стратегията, усвоените от хората правила, да се справим. Той витае - всеки ден имаме по 20, по 30 нови случая. Имаше една теория, че било по-правилно да пуснем вируса, искам да прочета какво каза главният епидемолог на Швеция: "Сгреших тотално". И казва, че много хора са умрели от неговото решение", обясни премиерът. 

"Всеки ден пускахме едно по едно - паркове, градинки. Спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот. Много хора ме упрекнаха, че имаме прекрасни професори и ползвам Мутафчийски, Кунчев или Тодор. Между двете теории, аз карах точно посредата", заяви Борисов.

Премиерът Борисов с горещо разкритие за Васил Божков и богатите бизнесмени ВИДЕО

Премиерът обясни, че в спора се ражда истината и няма учебник, по който да се действа. 

"Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, лекарството, което казват, че в болница приложено върши най-добра работа. Започнахме първи, заедно с италианците, да правим плазмата", каза Борисов. 

"Генерал професор доктор Мутафчийски ми каза само едно нещо - информираност. Помните ли репортажите от Италия и Ню Йорк? За да не се случи това трябва да правим дезинфекция, да има разстояние", допълни той.

"Благодарение на индустрията ни направихме облекла от най-висок клас и снабдяваме Европа с тях. Не Китай, а ние. Заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила", разкри Брорисов. 

Премиерът посочи, че в момента България може да лекува 30 хиляди души, залата на "Арена Армеец" е изпразнена, както и другите подготвени полеви болници. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!