Националният оперативен щаб за борба с коронавируса изнесе най-нови данни за разпространението на заразата в България на редовен брифинг в Министерски съвет на 4 юни към 8:00 часа. Както всеки четвъртък данните съобщи ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

На брифинга е и премиерът Борисов.

Ще благодаря на всички българи за усилията - лекари, полицаи, социални работници. Благодаря на всички българи. Считам, че навременните мерки бяха ползотворни. Надяваме се да няма втори вълни. 

Премиерът обяви в тази връзка, че спират ежедневните брифинги. Информацията за епидемията от утре ще е на сайта на МС. 
 Безспорно е, че за това заболяване трябва да е дистанцията, дезинфекцията, а това го правят всички възпитани хора", уточни премиерът.

На Щаба да кажа едно Благодаря. Доц. Мангъров ми беше написал, че щом има победа - героите са много. Щабът трябва да гарантира презадоволяването, медицински облекла. 

Всеки ден на електронния сайт същата информация ще я имате. Който желае ще може да я пуска. Информацията няма да бъде съобщавана, а ще я има на сайта.

Заразата не е утихнала, но ние чисто психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот.

Дано нямаме повод да го възстановяваме този щаб", каза Борисов. 

Припомняме, че както БЛИЦ писа обстановката към 8 часа на 3 юни бе следната:

Установени са нови 22 случая на COVID-19. Общият брой на потвърдените случаи е 2560. Активност е забелязана в 6 области. 

Сред новозаразените има две деца под 2-годишна възраст, както и 9 лица - медицински персонал. 7 от тях работят в едно и също отделение на болница, която не приема пациенти, заразени с коронавирус. 

"Дистанцията, дезинфекцията и предпазните средства остават единствения метод за контрол на заболеваемостта и новите случаи при тези медици го доказват. По разпореждане на РЗИ в Сливен е затворено въпросното отделение и ще се проведат дезинфекционни мероприятия, както и ще се проведе широко изследване и на контактни лица и на пациентите, преминали през това отделение", подчерта секретарят на Националния оперативен щаб. 

За последното денонощие е починал мъж на 77 години в столична болница - лекар от Видин с придружаващи заболявания.

Има и втори смъртен случай - жена на 67 години в Пловдив - също с придружаващи заболявания. 

Новите излекувани са 83 души. Общият брой на излекуваните вече наброява 1206.

Припомняме също, че вчера Министерският съвет се събра на първо присъствено заседание след началото на пандемията от COVID-19. Премиерът Бойко Борисов изрази негодуванието си от заповедта за маските, която не била добре написана и обяви, че на 15 юни падат всички забрани!

В същото време стана ясно, че мярката 60/40 от 15 юни ще бъде с нови изисквания, работодателите ще могат да кандидатстват за безработни хора, които наемат на работа.

Що се отнася до световната обстановка броят на заразените към 4 юни е 6 573 540 души. Починали са 388 041 души, а излекувани са 3 170 505 души.

Най-засегната страна е САЩ, където заразените са близо 2 милиона - 1 901 783 души, а починалите са 109 142. В челната тройка са още Бразилия и Русия. Продължава да е тежка обстановката в Испания, Великобритания и Италия.


 ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!