България ще настоява за потвърждаване ангажимента за прилагане на договореностите с Турция. Това казва министър-председателят в оставка Бойко Борисов при представянето на българската позиция за предстоящото заседание на Европейския съвет, цитиран от dnes.bg.
Пред министрите на редовното заседание на Министерския съвет днес той посочва, че макар темата за преговорите с Турция да е извадена от дневния ред на заседанието поради непостигането на съгласие между държавите-членки, принципното мнение на България е за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция и за продължаване на преговорния процес със страната.

"Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна", коментира Борисов, според стенограмата.

Зам.-вътрешният министър Филип Гунев информира, че "колкото ние успяваме да спрем на границата, горе-долу те също толкова предотвратяват да влязат".

Борисов посочва и че споразумението между ЕС и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани.

"Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяване на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони”, подчертава министър-председателят.

Борисов посочва също, че вече 140 афганистански граждани са изведени от България, на други 200 афганистанското посолство подготвя документите за обратното им връщане.

"Така че, на базата на европейското споразумение и след нашия разговор с премиера на Афганистан, на практика всички рискови групи биват извеждани от България. Повтарям – по международно признатия ред, спазвайки всички конвенции, директиви, разпоредби и с абсолютно изведен приоритет спазване на правата на човека", казва министър-председателят.