Честито на всички именници. С бога напред и успех. Да има такава църква на такова място не е лесна работа. Ще се видя с турския президент, и с турския премиер. Това каза премиерът Бойко Борисов минути преди официалното откриване на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул.
Премиерът благодари на жената реставратор за възстановяването на желязната църква.



„В България всичко хейтиме. Не я направи българската държава, защото тука имаше цели цехове. Да не говорим за основите. Всеки един орнамент се сваляше, изливаше, почистваше, грундираше. Десетки работници работиха. Ако беше го правила българската държава, не осем а осемдесет милиона щеше да струва“, каза Бойко Борисов, благодарейки на жената реставратор. Тази жена път първия до последния ден не е напускала обекта, подчерта той.

„Турция са нашите съседи. Това, че на Златния рог има възстановен български храм, е показателно за нашето добросъседство. Лесно е да се противопоставяме, трудно е да се гради мир. Европредседателството е шест месеца, а с Турция ще сме съседи векове наред", каза още премиерът.
 
„България е важна държава, велика държава. Но не бива да ѝ се възлагат такива големи отговорности. Може да настояваме, но само мира, само подобряването на отношенията между Турция и Европа решава много въпроси. Не забравяйте Харманли. Натискът намалява от година. Това не се постига със заклеймяване. А това, че патриархът е тук, че всички ще могат тук да запалят свещичка, ще остане в историята“, каза още Борисов, коментирайки възможността да посредничим между Анкара и Брюксел в преговорите за членство на Турция в ЕС.


 
Това е нещо прекрасно. След като с европейски пари реставрирахме джамиите в Стара Загора и Пловдив, имахме основание за това. Върнахме си и екзархичените имоти. Това се дължи на добрата дипломация и добрите взаимоотношения, каза на свой ред министърът на културата Вежди Рашидов.

"Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи",  каза и Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул. Патриархът отбеляза, че днес е хубав и слънчев ден. „Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм“, каза Негово светейшество.