Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства от година не действа ефективно, а с гласуването на новия му състав функцията му ще стане напълно „камуфлажна”. За това предупреди в студиото на „Лице в лице” шефът на структурата Бойко Рашков.

„Като че ли погрешно се създава убеждението, че някой желае бюрото да работи (…) Според мен истината е коренно противоположна – не се желае да се осъществява реален контрол върху законосъобразното прилагане на СРС”, подчерта той.

Рашков припомни, че препоръката на съда в Страсбург е в този орган да работят юристи с висока квалификация – еквивалент на съдия във върховен съд. По думите му бюрото е започнало съществуването си със състав само от юристи, като в момента са останали трима, а в същото време има лесничей (Илия Ганев, номинация на БСП-б.р.) и борец (Огнян Атанасов, ГЕРБ-б.р.). В следващия състав пък се очаква да има само един член с юридическо образование, коментира Рашков.

Той очаква на гласуването в петък да не бъде избран. „Не завиждам на тези членове, които ще бъдат избрани без юридическо образование – не могат да намерят общ език с юристите по тази проблематика”, посочи той.

Шефът на бюрото посочи, че на последното заседание на ресорната парламентарна комисия е станало ясно, че парламентарните групи не се интересуват от проявените качества на кандидатите за нов мандат. Така никой не видял проблем в това, че „някой не си върши работата през тези 5 г., не идва на работа” и същият получил подкрепа за преизбиране.

Рашков допълни, че някои от казаните на заседанието неща не са влезли в протокола, на основата на който в пленарната зала ще се взема решението за новия състав на бюрото. На този фон той призна, че в последно време има „директен отказ” да се правят проверки
.