Мигрантският натиск се отчита във всички европейски страни. Отдава се голямо значение на тези групи, които непрекъснато приближават към европейската част, най-вече афганистанци. Движат се, наближават към Турция и ние очакваме, че ще направят опит да проникнат и на територията на България, така че проблемът се усложнява. Това заяви служебният министър на МВР Бойко Рашков пред журналисти във връзка с мигрантския натиск върху страната ни откъм Турция и Гърция, предава Novini.bg

"Това изисква от нас подготовка и вземането на адекватни мерки. Нямаме основание да сме спокойни, защото обстоятелствата налагат вземането на мерки, включително използването на силите на жандармерията, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, но и в случай ако мигрантите я пресекат – да бъдат откривани във вътрешността на страната. Ще полагаме още по-големи усилия в тази насока. Ние сме източната граница на Европейския съюз и сме поели ангажимент към всички държави-членки. При необходимост ще се увеличи броят на полицейските служители, които да се командироват в района на границите ни с Гърция и Турция'', допълни министър Рашков.

Той поясни, че мигрантите нямат особено желание да остават в нашата страна, тъй като като повечето от тях използват територията, за да продължат пътя си към Централна и Западна Европа.

Този въпрос (с мигрантите) ще бъде поставен с цялата си сериозност по време на КСНС при президента, увери силовият министър.