България ще има чувствителна роля в преговорите за Brexit. Ще си говорим за есенцията на бъдещите ни отношения, така че България до някаква степен ще е на горещото столче. Това коментира британският посланик Ема Хопкинс в ефира на Нова тв.

"Ние много подкрепяме вашето първо председателство на Съвета на Европейския съюз. Разбираме колко е важно за вас, понеже самите ние сме минали през това. България ще трябва да играе много чувствителна роля - на страна, която да изгражда консенсус в Европейския съюз ", допълни още тя.

"Българите са много прагматични хора, особено когато става дума за Европа. Общуват с лекота, имам предвид, че стигат лесно до разговор, от който да излязат решения. Говорила съм с премиера Борисов и той много настоява да се работи за отношения, които да устройват и Европейския съюз, и Великобритания", каза още Хопкинс.

Тя засегна и темата за статута на българите във Великобритания след Брекзит.

„Ще им бъде даден статут на уседналост. Всеки, който е там, ще може да остане, докато не завърши срокът за уседналост от 5 години“, конкретизира тя.

„Ние сме една от най-старите демокрации в света и винаги сме подхождали малко по-различно към Европа. Решенията за Великобритания се взимат във Великобритания. По Брекзит със сигурност Брекзит ще има разговори, но трябва по-бързо да преминем към темата за търговските отношения. Няма да спрем да инвестираме в региона, както и в сигурността“, коментира още посланикът.

Относно темата с корупцията, посланик Хопкинс сподели, че се е случвало да получи сигнали за нередности от британския бизнес, но според нея „България не е единствената, която се бори с корупцията“.

„Работим по съдебната реформа и структурните реформи. Друг важен въпрос е дигитализацията. Бях разочарована, когато чух част от обсъжданията за Истанбулската конвенция. „Тя е измислена да защитава ценности, но с нея се злоупотребява с политически цели“, завърши посланикът.