Доклад за свободата на медиите, в който са набелязани редица мерки за осигуряване на пълна прозрачност при финансирането на медиите и гаранция за тяхната независимост, ще приеме Европейският парламент, пише "Монитор".

Мерките трябва да бъдат предприети от всички страни - членки на ЕС. Докладът е изготвен и одобрен от Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и вчера беше внесен в пленарна зала за разглеждане, а днес по повод Международния ден на свободата на словото трябва да бъде гласуван. Сред основните предложения в доклада е да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества чийто краен собственик притежава медийно дружество. Предлага се също държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии, се допълва в доклада. 

Четете цялата статия само в Агенция "Монитор".