Завършването на процеса по ратифицирането на споразумението за излизане на Великобритания от структурите на Общността в срок до 31 октомври няма да бъде възможно, дори ако сделката бъде постигната в рамките на започващата в Брюксел двудневна среща на върха на Европейския съюз.
 

Това предупреди представител на Брюксел, цитиран от световните агенции.
 
Междувременно Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия (DUP) заяви, че не може да подкрепи последно договорената Брекзит сделка между британския премиер Борис Джонсън и Европейския съюз, като от партията изразиха някои опасения.
 
"Тъй като нещата забуксуваха, ние не можем да подкрепим, това което се предлага по въпросите за митниците и съгласието, като липсва яснота и относно ДДС (данък добавената стойност)", се отбелязва в изявление на партията DUP.
 
От партията обаче добавиха, че ще продължат разговорите с правителството на Обединеното кралство в опит да "се постигне разумна сделка, която работи за Северна Ирландия и защитава икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство".
 
По-рано имаше съобщения по медиите, според които Великобритания и ЕС са постигнали споразумение по всички точки с изключение на въпроса с ДДС.
 
Предложената сделка включва ново решение на ирландския граничен въпрос, според което Северна Ирландия ще "остане по закон" в рамките на Обединеното кралство, но ще продължава да следва правилата на ЕС за търговия, дори след като Великобритания напусне единния блок.
 
Решението на DUP обаче да не подкрепи Брекзит сделката представлява сериозен удар по Борис Джонсън само часове преди срещата на европейските лидери в Брюксел, тъй като без гласовете на подкрепящата управляващите тори северноирландска партия е малко вероятно споразумението да бъде одобрено от британския парламент.
 
Джонсън се опитва да сключи Брекзит сделка на започващата днес Среща на върха на ЕС, за да се гарантира контролиран, а не хаотичен Брекзит на 31-ви октомври, макар че, ако не успее да получи одобрение, той е задължен от закон, приет наскоро от британски парламент, да поиска ново отлагане на крайната дата за активиране на член 50 от Европейския договор.
 
Британските и европейските преговарящи работиха няколко нощи преди срещата на върха в четвъртък, за да постигнат компромис по въпроса за ирландската граница, който е и най-трудната част на Брекзит сделката.
 
Брекзит сделката  все още може да бъде постигната, въпреки че DUP заяви, че не може да подкрепи настоящите предложения на премиера Борис Джонсън и Европейския съюз, заяви британския министър за жилищата, общностите и местната власт - Робърт Дженрик.
 
"Вярвам, че това е възможно, но очевидно трябва да се свърши значителна работа в следващите часове", каза той пред радио Би Би Си.
 
Той обаче подчерта, че Великобритания ще напусне ЕС на 31-ви октомври, ако не бъде постиганото споразумение с единния блок.
 
Според друг британски правителствен източник преговорите между Великобритания и ЕС продължават, като най-важният нерешен въпрос е свързан с това, какъв данък добавена стойност (ДДС) ще се прилага в Северна Ирландия след Брекзит.
 
Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви преди европейската среща на върха, че "ние ще преговаряме за Брекзит до последната минута".
 
"Има значително раздвижване относно Брекзит. Не мога обаче да кажа как ще завърши срещата на върха на ЕС", посочи Меркел и допълни, че все още няма съгласие по всички митнически въпроси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!