Позицията на БСП е за закриване на специализираните съдилища. Тя е последователна не само, защото е записано в коалиционното споразумение, не само, защото сме поели такъв ангажимент пред избирателите си. Още при създаването му ние сме възразили, че специализацията по отношение на субекта, а не предмета е безплодна, тя няма да даде резултат. Това заяви секретарят на парламентарната група на БСП Явор Божанков по време на дебатите за закриване на специализираното правосъдие.
 
От парламентарната трибуна той коментира, че в годините ГЕРБ надграждат тази порочна система, дават кариерни бонуси и какво ли не и всеки път от левицата са се противопоставяли. „Няма изненада, и че ГЕРБ са за тази система. Те са си я създали, те са си я избрали и те си я защитават“, допълни той.
 
Народният представител от БСП обясни защо бе създадено специализираното правосъдие: „Най-простичко и ясно казано – за да се бори с корупцията по високите етажи на властта, с организираната престъпност. Очевидно тази цел не е постигната. След редица анализи, дебати, изслушвания в комисии ние затвърдихме нашата позиция, че това не се е случило. Почти ги няма присъдите срещу политици по висшите етажи“, посочи той.

По думите му не са малко случаите, в които хора са били “отъркаляни“ в личната им кореспонденция – държани, смачкване на техния бизнес, репутация, без да имат възможност да се защитят. „Видяхме какво работи специализираното правосъдие, но най-вече видяхме какво то не работи“, каза още Божанков.
 
„Често ГЕРБ и специализирана прокуратура дават пример с Васил Божков“, заяви Явор Божанков като допълни: „Нали никой не вярва, че стотици милиони от нашите данъци са отклонени просто така? Без чадър от високите етажи това няма как да е станало.

Виновният е само един и точно тук специализираното правосъдие девалвира, то не стига до високите етажи на властта, дори когато човек като Божков дъни старите си другарчета, издава ги и говори пред правосъдието“, коментира той.

Явор Божанков бе категоричен, че управляващата коалиция застава от страната на хората, чиито данъци са били откраднати.  „Позицията ни в тази посока е категорична, но си поставяме и една цел – България да бъде страна, в която закона важи за всички. Не да важи специално за едни, а за други специално да не важи“, каза още той.
 
Според народния представител от левицата и член на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов специализираните съд и прокуратура са тръгнали с добри намерения  и ако те бяха изпълнени, нещата щяха да изглеждат по много по-различен начин.



„За жалост тези органи са превърнаха в политически репресивен апарат и в това е големият проблем“, заяви социалистът от парламентарната трибуна.
 
„Изврати се първоначалната идея и се стигна до положението, в което сме днес. Аз не считам, че трябва да има какъвто и да е съд и прокуратура, които да бъдат използвани за политически натиск и политически репресии“, категоричен бе Гуцанов.