На брифинг на БСП стана ясно, че от Министерството на транспорта е била уволнена зам.-генералната директорка на Националната компания за железопътна инфраструктура - Гергана Алексова. Тя е член на Столетницата.

Основното предназначение на служебният кабинет е да се проведат честни избори, а не да се започва с уволнения още през първия работен ден. Това каза Борислав Гуцанов от БСП по време на брифинга.  

"Дано да ти чуят и от вас да се вземат други мерки, а не да се продължава по този път, защото г-жа Алексова беше започнала да разглежда определени сделки с доставките и да не се окаже, че това са причините да я освободят", каза той. 

"Единственият ангажимент на служебния кабинет е да върне стабилността, доставките за газ. Държавата не е нестабилна, както се опитват да внушават от президентството. Знае се в какво състояние е държавата и какво трябва да се случи. Внушенията, че службения кабинет трябва да възстановява някаква справедливост и виждате какви са действията им. С уволнението на зам.-директора на железопътна структура ли възстановяват стабилността в държавата? Те започват с чистки, реваншизъм и показност срещу членове на БСП", заяви Георги Свиленски.  

"Няма да позволим успехите на управлението да бъдат унищожавани, само и само БСП да бъде унижена и да отиде на избори с някакво петно. Това да се внушава от президентската институция, за която БСП даде всичко възможно, за да станат президент и вицепрезидент. Този човек е уволнен само и единствено защото е член на БСП и се опита да разкрие корупционна програма. Знаете какви са интересите там и кой има такива интереси. Знаете кой вече пие шампанско, че зам.-главният директор е освободен", допълни той.  

"Това, което мога да кажа е, че всеки един член на служебния кабинет трябва да осигури честността и прозрачността на изборите. Ние ще проведем изборите, ще направим листите си и ще отидем при хората. Трябва да работиш за спечелването на изборите и твоята партия да се представи достойно и да влезе във властта", каза още Свиленски.  

Той изтъкна, че всички знаят, че тези уволнения не са случайни и са поръчани от член на конкретна партия. 

"Служебният кабинет трябва да си подбере министрите, а не да започва такива уволнения. Срещу БСП се води целенасочена атака. Ще стане ясно на българските социалисти какво е отношението на президентската институция, които работиха да бъдат избрани. Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев. Тя раздаваше плакатите на Румен Радев и Илияна Йотова да ги разлепва. Това е да бъдеш предаден", посочи Свиленски. 

"При нас нямаше нито една калинка и човек, който да не е бил предварително премерен дали става за тази работа. Който внушава, че Корнелия Нинова еднолично отстранява някого, това е внушение. Решенията се взимат в зала и то с голямо мнозинство. Националният съвет трябва да вземе отношение как ще участват в предизборната кампания. Искам да видя как те биха се включили. Ако не се включат, значи работят против партията. В устава ясно е написано, че когато членове на БСП участват в служебни кабинети, националният съвет трябва да бъде информиран и да бъдат освободени от предизборна кампания. Нямаме такава комуникация, за съжаление", каза той. 

Свиленски обясни, че няма напрежение между БСП и президентството и въпреки това най-големите удари към партията идват от Радев. 

"Такива критики нямаше и срещу кабинета на Борисов. За 30 години не е имало такава социална политика и не знам в коя държава е живял президента, за да каже, че е провал", каза той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук