Това, което се гласува днес, не е политически компромис и не е за България. Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Парламентарната история познава политически компромиси в името на България. Това, което се гласува днес обаче, не е политически компромис и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране в последните дни минава буквално през трупове.

Вашият евроатлантизъм се свежда до послушание и няма нищо общо с истинските европейски ценности. Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн.

През цялото време, докато сглобявахте Франкенщайн, и дума не обелихте за народа. Нито дума за бедността, неравенството, инфлацията. Дори и днес не стана сериозно дума за политики. Вие нямате програма. Прегрупирахте се в името на мафията”, каза още Нинова.

"Няма да подкрепим тази коалиция. Няма да подкрепим коалицията на имунитетите, коалицията на войната, ние предложихме алтернатива, защото не сме партия, която само да критикува и да сочи с пръст. Оставаме единствената алтернатива на това правителство. Защо претендираме, че БСП е истинска и автентична алтернатива. Не си продадохме принципите. Разбира се, ще го докажем не само с думи, но и с политики", добави Нинова.

"Всичко това е завито в целофан и се поднася на хората като евроатлантическо правителство. Кой ви е казал, уважаеми ПП, ГЕРБ, ДБ и СДС, че корупцията, кражбите, замитането на следи, превземането на постове в държавата, цитирам, подписано с кръв, подмяна на изборните резултати с ала-бала с президента, възпрепятстване на правосъдието, криейки се зад имунитети са европейски ценности?

Вашият евроатлантизъм се свежда до послушание и превиване на гръб пред силните, войната в Украйна, джендър идеологията и дотук”, заяви Нинова.

Тя посочи, че помолила ChatGPT да напише кратка статия за корупцията и мафията у нас. „Справи се чудесно, написа три страници за корупцията и мафията в България“, посочи Нинова.

„Днешната коалиция на имунитета и страха е необяснима коалиция. Христо Иванов се върна в политиката, акостирайки с една лодка на брега на почетния председател на ДПС“, заяви лидерът на БСП.

„ПП-ДБ създадени от президента, за да свалят ГЕБР, днес пазят имунитета на Бойко Борисов. Това е перална на страха и престъпността. Няма да подкрепим такава коалиция“, категорична бе Нинова.

По думите й правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ било грешно заченато и мъртвородено.

"Компромис на две задкулисни кохорти", е заключението на Корнелия Нинова за новата власт. Но не остана длъжна и на "Възраждане", докато обявяваше БСП за единствената автентична опозиция. И им напомни, че докато говорели против ковид ваксините, се набождали, че докато громели еврото, си държали личните финанси в единната европейска валута.

В отговор Деян Николов от "Възраждане" обвини БСП, че е управлявала заедно с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и че Нинова като министър е продавала оръжие на Украйна, въпреки че се е обявила против това. "Можете да се придържате към това, което изкуственият интелект ви казва, защото естественият ви не е много добър", обърна се към Нинова той.

Иван Ченчев (БСП) повтори, че по времето на Нинова като вицепремиер и министър на икономиката България не е изнасяла оръжие за Украйна. Формално това е така, макар че бившият премиер Кирил Петков потвърди, че това е ставало негласно с износ към фирми от трети страни, които са доставяли впоследствие оръжието на Киев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук