С 13 гласа „за“, против и без „въздържали се“ бе приет на първо четене Законът за държавния бюджет от водещата по законопроекта Комисия по бюджет и финанси, съобщава „Фокус“.

По време на обсъждането депутатът от БСП Румен Гечев предложи да се направи среща и разговори по темата за субсидиите на партиите" Не може тази тема да е предрешена", заяви той, уточнявайки, че е упълномощен от парламентарната си група.

"Въпросът не е само партиен, той е въпрос на демокрацията, а тя е важна за обсъждането на бюджета. Ние сме готови между първо и второ четене да дадем конкретни данни, да направим конкретни предложения", уточни още проф. Румен Гечев.

Според него ще има дискусия, но нищо няма да бъде променено. „И в пленарна зала ще отчетем и някои позитиви в бюджета, тъй като има и позитиви. Повечето изказващи се спряха на позитивите, ще се спра на някои заключения.

Първо, ние от опозицията се оказахме прави, защото ще извадим данните от прогнозите на Министерство на финансите и ще видите, че бяхме прави, когато казахме, че занижавате темповете на растежа и приходите“, заяви още проф. Гечев.

„Ние разбираме, че повечето министри на финансите се стремят да си поставят по-ниска бариера, за да отчетат по-добри резултати. Отчитането на така наречените преизпълнения не е никакво преизпълнение, а доближаване на реалността до прогнозите, които опозицията е направила“, посочи още проф. Гечев.

Той попита, ако ще расте БВП, защо ще намалява делът на приходите в него, а ще нараства събираемостта. „Едно от двете е вярно, няма как и двете да се верни“, коментира още проф. Гечев и отчете, че това няма как да стане чисто аритметично.

„Ние правим обратното на това, което ни се препоръчва от ЕК и от други“, каза още проф. Гечев. Той разкритикува бюджета и от гледна точка на инвестициите. „Няма инвестиционен фонд. Вижте политиките на Франция, Германия и други“, призова още той.
Проф. Румен Гечев отчете, че се намаляват капиталовите разходи на фона на това, че те растат в цяла Европа.

От името на лидера на ГЕРБ и министър-председател заявявам, че няма да участваме в искания от БСП разговор за партийните субсидии, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на поканата от проф. Румен Гечев.

„Ние бяхме една от партиите, която е страдала от защита на тезата, че политическите партии трябва да имат достатъчно ресурси без да изпадат в зависимост. Не останах с впечатлението, че кандидатите на левицата страдат от липса на ресурс за финансиране на техните кампании.
 
Не исках да обръщам дебата в политически. Заявявам от името на лидера на ГЕРБ и мой ръководител в правителството - няма да участваме в този дебат", каза още Горанов.

Той посочи, че преди по-малко от няколко месеца ГЕРБ е взела своето решение и то е било утвърдено с мнозинството на Народното събрание.

"Обръщам се към колегите от левицата, свободни сте да проведе този дебат и ако намерите мнозинство и стане закон, ние от правителството ще се подчиним от гледна точка на фискалната рамка“, подчерта Горанов.

Той заяви, че БСП не трябва да разчитат, че ще застанат пред левицата като смокиново листо.