БСП споделя позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, огласена преди час, а именно - че световната организация няма да взема страна в спора за Венецуела. Такъв коментар направи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията по повод позицията на МВнР и събирането на Съвета по сигурността на МС.

Не е работа на БСП да определя кой е президентът на трета държава, отсече Нинова. Тя цитира и еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини, че Европа няма единно решение по въпроса, защото няма правомощия да признава държави и отделни институции. Това е в правомощията на всяка страна-членка поотделно.

По думите на Нинова се спекулира с това, защото Европа не е взимала решение за Венецуела. Позицията на БСП е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, прилагане на международното право и върховенството на закона, както и решаване чрез диалог на проблема между управляващи и опозиция в латиноамериканската държава.

Междувременно събитията във Венецуела отново предизвикаха  разминаване между изпълнителната власт и президента, след като Румен Радев призова вчера за неутралитет, а Външното ни министерство часове по-късно излезе с позиция в подкрепа на опозицията там.