Кандидатът от БСП за кмет на Галиче Веселин Тушинов ще иска касиране на вота от вчера. Това заяви лично Тушинов пред bTV. Припомняме, вчера в врачанското село Галиче се проведе втория кръг на местните избори за кмет. На балотажа участваха кандидатите на двете най-големи политически сили у нас - ГЕРБ и БСП. От листата на социалистите в надпреварата се състезаваше Веселин Тушинов. Кандидатът на ГЕРБ беше Страхил Стоянов.
Според резултатите от вота новият кмет на Галиче е Страхил Стоянов от ГЕРБ. Той е получил с 27 гласа повече от опонента си, при 66% избирателна активност в селото.

В хода на изборния ден бяха подадени няколко сигнала за нередности в изборния процес от кандидата на БСП. Според социалистите в едната от изборните секции, намираща се в училището в селото, през задната врата са влезли около 15 души. Хората били непознати в селото, но фигурирали в избирателните списъци.

От щаба на Веселин Тушинов подадоха и друг сигнал - за нелегална агитация от страна на член на подвижната избирателна секция в деня на вота.
Случаят беше проверен и по него бяха съставено актове за административно нарушение спрямо служителите от мобилната секция. 
Служителите раздали на трети лица празни бюлетини, така че да гласуват вместо хора с увреждания и други жители на селото.

Според кандидата на БСП тези сигнали и нарушения са достатъчни, за да се твърди, че вотът е бил манипулиран и нечестен. Той е категоричен, че ще поиска касиране на изборите. "Хората, които влязоха през вратата, предрешиха вота", заяви Тушинов.

Подадохме и сигнали за нарушения, извършени от членовете на подвижната секция. Става въпрос за нелегална агитация в деня на вота, обясни кандидатът от БСП. По думите му в изборния списък на подвижната секцията липсвали именно хора, които са инвалиди, около 5 на брой.

Хора от щаба на социалиста също бяха категорично, че вотът не трябва да бъде зачитан за правомерен. "Виждате, че подвижната секция са с нарушения, съставени са актове. Това е достатъчно", посочват те.

Основната причина за резултата и победата на кандидата на ГЕРБ била, че се давали бюлетини на хора, които не са гласоподаватели в селото. Същите гласували от името на други хора.

Новият кмет на Галиче Страхил Стоянов от ГЕРБ не прие нападките на червените. По думите му изборният ден е преминал без проблеми.
Вратата, през която в училището влезли въпросните 15 души, била аварийна врата. Тя се отваряла само отвътре, а плътно до нея имало кабинка с полицаи, което на практика правило невъзможно нарушаването на правилата. Вратата не се заключвала.

На въпрос дали управлението на Ценко Чоков ще остане е миналото новият кмет на Галиче отказа коментар. Запитан дали очаква удари под кръста Стоянов заяви, че няма какво да очаква.