Артистизмът и науката продължават да бликат от конференциите на социалистите, на които те номинират своите кандидат-депутати. Звезди от театралната и музикалната сцена, както и академични умове са намерили място сред номинациите. Сред по-известните имена червените са предложили да бъдат издигнати за депутати от гражданската квота естрадната прима Йорданка Христова и актьора Павел Поппандов, съобщава Канал 3.
Науката също влиза в кандидатските листи в лицето на историка - акад. Георги Марков и политолога - проф. Иво Христов. Само преди дни стана ясно, че сред номинираните са още актрисата Нона Йотова и Теодосий Спасов, а музикантът даже реагира остро, че това е провокация и не отговаря на истината. Артистите обаче не са длъжни да знаят порядките в столетницата и факта, че са само предложени за номинация.

Дали ще бъдат наистина издигнати за кандидати, зависи от решението на общинската конференция, в столицата - това е градската конференция, която трябва да се проведе на 11 февруари. Едва тогава номинираните се информират и се търси тяхното съгласие дали да останат в окончателния списък с кандидатури.
А социалистите само изпълняват поръчението на ръководството да номинират за листите по трима социалисти и по едно име за депутат от тъй наречената гражданска квота.

Тя вече е традиция за БСП и обичайно се запълва от изявени авторитети, без да са членове на партията. Назад във времето като народни избраници от безпартийнта квота в парламента влизаха проф. Андрей Пантев и Жени Живкова.