Заставаме зад Валери Жаблянов. Не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на Народното събрание, но ако това стане, няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция.
Както БЛИЦ съобщи, ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание, защото се оказа, че той е авторът на фразата, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.
 
Преди дни на извънредно заседание на Изпълнителното бюро с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента.
 
Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, но предизвика вълна от възмущение.
 
„За оставката му няма нито юридически, нито политически аргументи“, заяви Нинова. „Стоим зад Валери Жаблянов, няма да предложим друг кандидат“, категорична беше тя.
 
По думите й истинската тема е била заклеймяването на Луковмарш, но управляващите стоварили върху БСП скандала и оттласнали темата от истинската.
 
БСП застава и зад шефа на НЗОК проф. Камен Плочев. Според социалистите, с писмото си до парламента той не е извършил нищо незаконно, а напротив - изказал е загриженост за средствата за лечението на българските граждани.
 
Корнелия Нинова обясни, че в пленарната зала социалистите ще гласуват срещу оставката му, ако тя влезе там. БСП също като управителя на Касата иска актуализация на държавния бюджет и на парите на НЗОК.
 
„Искаме бюджетът да влезе незабавно в парламента, там Народното събрание да реши как ще се харчат парите на хората“, настоя соцводачката.
 
„На г-н Плочев му се иска оставката, за това, че зад гърба на министъра е поискал актуализация на бюджета на касата. Плочев е направил нещо законно, иска актуализация на бюджета“, коментира Нинова. Според нея, в екипа на здравеопазването „едната ръка не знае какво прави другата и очевидно липсва екипност“.
 
Лидерът на БСП изрази недоумение защо управляващите го укоряват, че е само февруари, а той вече иска актуализация на бюджета за здраве, когато същото е направил Бойко Борисов, само че не през актуализация и не през парламента, а еднолично е раздал пари на протестиращи. По думите й, ако това е аргументът за искане на оставка, то премиерът и лидер на ГЕРБ отдавна трябваше да я е подал.
 
„Защото Борисов изхарчи незаконно и еднолично 200 млн., за да си осигури спокойствие. Значи, единият незаконно изхарчи сумата, защото е загрижен за хората, другият - за да си осигури спокойствие и да потуши бунтове. Когато един човек е решил, че държавата му е бащиния, може да си прави каквото си иска. Нито тези пари са му лични“, изригна Корнелия Нинова.
 
„Ако НС не актуализира бюджета на Здравната каса, то ще се потвърдят „думите на президента Радев, че парламентарната република е атрофирала“, добави още тя.