Нелепо твърдение е, че ГЕРБ работи със заплахи. Ние сме номинирали и избрали директора на НЗОК. Явно има разминавания между здравният министър и шефът на касата. Това каза в предаването "Тази неделя" по bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Заедно с нея гост беше и народният-представител от БСП Александър Симов. Двамата спориха и коментираха всички последни актуални политически теми.
"Проблемите в здравната каса започнаха, когато Симеон Дянков взе едни милиарди от бюджета на касата и не се разбра къде отидоха. Това беше кражбата на десетилетието", отговори й Симов.

„Д-р Плочев е постъпил некоректно спрямо Надзорния съвет, спрямо министъра на здравеопазването, финансовият министър и премиера. Въпросни писма за актуализация на бюджета задължително преминава съвсем друга процедура, тя е описана в закона за здравно осигуряване, закона за бюджета на здравната каса, със знанието на министъра на здравеопазването“, каза Десислава Атанасова, коментирайки скандала около шефът на НЗОК д-р Камен Плочев, който зад гърба на здравния министър поиска актуализация на бюджета на касата.

„Професор Плочев е пратил писмо до всички парламентарни групи за актуализация на бюджета на касата. Оттам нататък са били проведени разговори с него, откъдето излизат повечето тези истории. Не мога да се обясня, защо Плочев да иска актуализация зад гърба на министъра, като знае, че не може да я постигне. Проблемът е друг- атмосферата в здравеопазването, липсата на диалог. Това е плашещо, защото издава, че нещо във веригата не е наред“, каза Симов.

По-рано депутатът Славчо Велков заяви, че д-р Плочев е бил заплашван от високопоставен политик, за да си подаде оставката. Симов не коментира кой е политикът заплашил д-р Плочев, но добави, че „е възможно да се е стигнало до там. Самият факт, че се е стигнало до формат на разговор „задължително си подай оставката“ вече е плашещо“.

Атанасова отхвърли твърдението, че ГЕРБ работи със заплахи. „Това е нелепо. Най-голямата парламентарна група номинира този управител на НЗОК. Той е избран с огромна подкрепа. Но в крайна сметка, когато има такъв резултат и институциите НЗОК, и изпълнителната власт, и министърът на здравеопазването, и министърът на финансите не могат да се синхронизират във вземането на решения, то непременно трябва да се предприемат действия“ каза тя.  

Двамата спориха и по темата за Народния съд. "Целта на Народния съд не е била да избие елита на нацията. Той ни е наложен отвън. Оъдените от Народния съд са били виновни за провала на политиката преди 9 септември 1944 година. Съгласен съм, че при обхвата на присъдите са допуснати грешки. Валери Жаблянов припомни исторически контекст. От ГЕРБ искат да вземат главата му, защото позицията му се разминава с тяхната. Това е реванш за Димитър Главчев", категоричен беше червеният депутат.

"Толкова скандален прочит за Народния съд не съм очаквала. Това явно става характерна черта за БСП. Лидерката им заяви, че демокрацията ни е отнела много. Друг техен депутат ни нарече дебили. Валери Жаблянов отказа да почете паметта на загиналите при комунистическия режим и тази седмица написа това изречение за Народния съд. Няма абсолютно никакъв реваншизъм. Вече всички депутати от ГЕРБ сме се подписали в подписката с искането за неговата оставка", разкри Атанасова. Тя припомни, че Главчев тогава спазил правилника на народното събрание. "Съгласно правилника, госпожа Нинова го наруши с поведението си и с грубото си отношение спрямо членове на министерския съвет. Това са фактите", отсече тя. .

По думите на Симов, Главчев е направил нещо, което никой председател на парламент не си е позволявал в миналото – отнел е думата на Корнелия Нинова, и затова е трябвало да напусне, а искането за оставката на Жаблянов е реваншизъм. „Коя е Корнелия Нинова. Да не би да е .... Тя е един народен представител“, изригна в отговор Атанасова.

Двамата не пропуснаха и темата за престрелките между премиер и президент. "Мен ме учуди държанието и бурната реакция на Румен Радев. Той сътвори нечуван дипломатически гаф. Да принизиш срещата между Бойко Борисов, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Ердоган до поднасяне на шербет е нечуван скандал. Надявам се, ако Владимир Путин дойде в България, Радев да не го посреща с водка и сальотка", призова Атанасова. "Премиерът изказа една опашата лъжа. Не знам дали беше грешка или нарочно. Според мен целта на Борисов е една. Видимо е, че той е изморен от изпълнителната власт и се е прицелил в едно друго кресло, но няма да го получи", обяви Симов. За финал двамата депутати си поискаха и си дадоха прошка, като се ръкуваха.