Община Бургас е отпуснала 1.2 млн. лв. заем на лидера на партия Движение за свобода и справедливост Георги Иванов, съобщи в. "Сега".
Сумата му е дадена през февруари 2007 малко преди общинските избори м.г. чрез фирма "Колоездачен клуб-Бургас". По това време общината притежава 50% от акциите в нея.
Шефът на фирмата Милко Милков призна за заема. "Имахме свежи пари. Чудехме се дали да ги сложим в банка, но понеже Иванов ги поиска, му ги дадохме срещу съответната лихва. Той подписа запис на заповед и поетапно си върна заема", допълни Милков.
Иванов, който е собственик на фирма за продажба на климатици, не дал обяснение за какво му е сумата, нито пък и някой го е питал. Предизборната кампания на неговото движение бе една от най-пищните. Въпреки че до онзи момент бе абсолютно неизвестна политическа фигура, Иванов успя да вкара себе си и още един от листата на партията си в съвета. В момента там той е коалиционен партньор на ДПС.
По времето на отпускане на заема кмет на Бургас бе Йоан Костадинов от БСП, който отчаяно търсеше политически съюзници пред очертаващата се загуба на вота. Сегашният градоначалник от ГЕРБ Димитър Николов пък бе председател на Комисията по общинска собственост в градския парламент. Тя упражнява надзора на "Колоездачен клуб-Бургас", тъй като общината участваше във фирмата с апортна вноска - 20 дка в центъра на града. Сега там има запустял колодрум, а смисълът на апорта бе колоездачното дружество да построи на това място огромен спортен комплекс.
Според юристи отпускането на заема е станало възможно благодарение на вратичка в устава на дружеството. Той е позволявал подобни сделки да се извършват само от управителния съвет и без одобрение на акционерите. Въпреки участието си в колоездачния клуб общината никога не е настоявала да има свой представител в ръководството му. Така на практика е оставила частни лица да се разпореждат и с неин имот. В началото на годината шефовете на клуба увеличиха едностранно уставния му капитал, без да търсят одобрение от акционерите. Така общината загуби своите 50% участие и на практика се раздели с 20-те дка терен. Какво точно ще се построи там, вече ще решат сами частниците от клуба.
Кметът Димитър Николов заяви, че скандалът със заема и със загубата на общинския терен са от компетенцията на прокуратурата и той вече е завел жалба. От "Атака", които по принцип подкрепят общинската власт в Бургас, обаче изразиха съмнения, че такава жалба действително има. "Затова ще внеса докладна записка, с която общинският съвет да задължи Николов да внесе жалбата", заяви общинарят от "Атака" Стоян Иванов. Самият Георги Иванов пък каза, че цялата шумотевица с неговия заем била безсмислена, предаде от Бургас кореспондентът на Агенция БЛИЦ. /БЛИЦ