Националният съвет на БСП прие декларация, в която остро възразява срещу всички форми на политическо преследване на членове и симпатизанти на партията. Сред поводите да възрази БСП са масовите уволнения, извършвани на принципа "вкупом ги назначавахте - вкупом ще ги уволняваме", без съобразяване със законите и изискванията на ЕС и вътрешните нормативни актове.
Според социалистите тези действия на управляващите се изразяват в масови уволнения на квалифицирани кадри в органите на централната администрация, в регулаторните органи, в областните структури на централната власт и в звената на местната администрация.

"Още по-тревожно е, че тези действия се извършват в условията на засилена полицейщина, нарушаване на демократичните стандарти и грубо вмешателство на изпълнителната и законодателната власт в дейността на съдебната. Стана практика присъди да се "издават" от министри и политически лидери, да се настройва обществено мнение, да се фабрикуват обвинения и процеси. За съжаление някои представители на българската прокуратура стават волни или неволни съучастници на политическите преследвания”, пише още в декларацията.

„В последните дни сме свидетели и на друг натиск върху българските съдилища, довел до стискане на зъби за последно и констатации, че изявленията на министър Цветанов са истински натиск и манипулиране на българските съдилища, до декларации на редица съдебни институции", пише още в документа.

Възразявайки, Националния съвет на БСП с документа декларира: „Ние сме за отговорност на всички български граждани, но в рамките на нашето законодателство и европейските стандарти; ще се противопоставим енергично на всички опити за политически преследвания и нарушения на законите и ще осигурим защитата на всички необосновано репресирани".

В декларацията се засяга и казуса с гаранцията на Емилия Масларова - "Още по-абсурдни са вземаните под натиск мерки за процесуална принуда спрямо обвиняемите. Те очевидно не целят да попречат на обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление, нито са съобразени с имущественото им положение, каквито са изискванията на НПК. Определените мерки за гаранция от по 50 хил. лв., 30 хил. лв., 10 хил. лв. и т.н. се разминават с всички приети критерии за съдебна практика у нас и в европейските страни и целят унищожаването и притискането на обвиняемите лица". /БЛИЦ