"Продължаваме промяната" оглави 8 комисии - по конституционни и правни въпроси, енергетиката, регионалната политика, външната политика, социалната политика, здравеопазването, туризма и противодействие и превенция на корупцията, БСП застана начело на 6 - по европейските въпроси, отбраната, младежта и спорта, околната среда и водите, транспорта и съобщенията, образованието ИТН също на 6 - по бюджет и финанси, земеделието, електронното управление, култура и медии, взаимодействието с гражданското общество, вероизповеданията а ДБ 3 - по икономиката, вътрешната сигурност и за българите в чужбина.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства е с представителство на ротационен принцип, а пръв на шефското място застава Калоян Икономов от ПП. Това решиха депутатите по време на пленарното заседание днес, което продължи близо 10 часа, пише "Монитор". 

Комисията по бюджет и финанси, която има отговорната задача да обсъди и гласува бюджета за 2022 година, се оглави от народния представител от “Има такъв народ” Любомир Каримански. Той бе председател на същата комисия в миналия 46-и парламент, когато бе извършена актуализация на бюджета.

Начело на Комисията по култура и медии застава Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

За комисията по конституционни и правни въпроси пък имаше прекалено много мераклии за зам.-шефското място. Общо 5 парламентарни групи направиха свои предложения за заместник-председателското място. Това наложи и допълнителни дискусии коя от групите да се откаже от кандидата си. Така ДПС оттегли своето предложение - Хамид Хамид.

Комисията се оглави от Милен Матеев от най-голямата парламентарна група “Продължаваме промяната”.
Пластичният хирург Антон Тонев от ПП застана начело на здравната комисия, а Ицо Хазарта стана зам.-шеф на комисията на образованието.

Ирена Анастасова от БСП ще ръководи образователната комисия, а Атанас Зафиров от левицата - тази по въпросите на ЕС.

Икономическата комисия оглави Мартин Димитров от “Демократична България”, а тази по енергетика - Радослав Рибарски от ПП. От партията на Кирил Петков и Асен Василев избраха и председател и заместник-председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление - съответно Настимир Ананиев и Йордан Терзийски.

Шеф и зам.-шеф те имат и във комисията по външна политика. Венцислава Любенова ще е председател, а Атанас Михнев зам.-председател.

Очаквано ген. Атанас Атанасов от ДБ застана начело на комисията по вътрешен ред и сигурност. За неговата кандидатура Иво Атанасов от ИТН заяви, че противоречи с обещанията за промяна, тъй като ген. Атанасов бил олицетворение на статуквото.

Освен това, той обвини ДБ, че са предложили поправката в Правилника за организацията и дейността на НС за отпадане на ограничението председатели и зам.-председатели на парламента да не могат да оглавяват комисии, само за да може техният представител да застане начело на вътрешната комисия. Затова той я и нарече “Поправката ген. Атанасов”. Той призова кандидата да направи отвод.

“Няма да си направя отвод, аз не знам в какво статукво ме слагате, но никога не съм бил в управляваща позиция и не знам за какво говорите.”, категоричен бе ген. Атанасов.

“Мисля, че ходът на промяната е ясен и го виждам последните месеци, а и последните дни. Промяната продължава в посока да вадим скелети от гардероба и да се връщаме в периоди от преди 1989 година. От тази гледна точка, поне за мен, е съвсем нормално при тези действия на милицията и министър на МВР да бъде Рашков, нормално председател на вътрешната комисия да е и Атанасов, няма какво да се чудим”, заяви от своя страна председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Друга спорна комисия, заради която депутатите трябваше да излязат и в почивка, бе социалната. Оказа се, че има 5 предложения за заместник-председателите ѝ и нито едно за шеф, който да я оглави. Причината за това е, че днес след председателски съвет е било взето решението тя да бъде ръководена от ДПС. Това обаче не било обсъдено предварително с ДПС.

“Благодаря за доверието, но практика от 31 години е тези неща да стават с диалог, с консултации и разговори между всички парламентарни групи. Този похват ни е познат от 2009 година, при първите стъпки на ГЕРБ. Те също бяха решили без да се консултират да ни дадат комисия, но поне предния ден ни бяха уведомили, вие не направихте това, правите същото даже и по-лошо от тях.

Вие се отнесохте толкова пренебрежително, няма как да приемем някой да взема решения вместо нас, открити сме за диалог оттук нататък, предполагам, че ще вземете поука от това ваше решение”, заяви от трибуната на НС Хамид Хамид от ДПС.

От ГЕРБ също заявиха, че с тях не е воден разговор по отношение на комисията. Дадена им е била Комисията по вероизповеданията и те щели да “приемат това подаяние”, защото не искали да обидят религиозните общности в България, за които тази комисия е важна. “Недейте да лъжете че сте “А” отбор, никакъв “А” отбор не сте”, отсече Тома Биков.

В крайна сметка депутатите си взеха 25 минути почивка, за да решат кого и от коя парламентарна група да предложат за председател на социалната комисия. След нея обаче от ГЕРБ се отказаха от комисията по вероизповеданията, а социалната бе оглавена от Искрен Арабаджиев от ПП.

От “Възраждане” държаха да поемат ръководство на комисията за българите в чужбина, като неин председател да стане Костадин Костадинов. По техни думи няма по-компетентен от него, тъй като той е имал пряк контакт със сънародниците ни зад граница, писал е книги за тях и е правил филми по темата.

Депутатите изразиха съмнение, че кандидатът на ДБ за същото място - Антоанета Цонева, е по-подготвена от него. “Радвам се, че народните представители ще имат възможността да избират между двама достойни кандидати”, коментира Христо Иванов. Цонева в крайна сметка застана начело на така желаната комисия.

Така партиите извън управление - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", остана без ръководство в комисиите.