Непроучените археологически обекти и недвижимото имущество, което е национално богатство, ще могат да се отдават на концесия. Това е част от предложенията на работата група, която направи някои промени в законопроекта за културното наследство, обясни Нина Чилова от НДСВ, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Парламентарната комисия по култура утре ще разгледа предложенията на групата, в която участваха представители на неправителствени организации, които остро критикуваха проектозакона в първоначалния му вид.
Според Чилова обаче против закона са само иманярите, които от години търгуват с национално богатство. По данни на МВР престъпленията с културното ни наследство са втори по брой след тези, свързани с наркотици, аргументира се тя.
Работната група се е съобразила и с настояването на нумизматичните дружества те да могат да идентифицират и да регистрират монети. Религиозните институции ще могат да се разпореждат с недвижимо имущество заедно с министъра на културата, обясни още Чилова.
Частните колекционери, които не могат да докажат откъде притежават национално богатство, ще станат не собственици, а държатели, предвижда още законопроекта.
Чилова добави, че се подготвят и промени в Наказателния кодекс, с които се вдигат драстично санкциите за престъпления с археологически ценности. /БЛИЦ