Членове на ГЕРБ се сбиха в сградата на община Габрово заради проект за 30 милиона лева. Бизнесменът Валентин Ценков и председателят на общинския съвет Валерий Василев се ругаха, обиждаха, теглиха се за яките и се блъскаха по време на заседание на земеделската комисия към общината, разказват очевидци пред "168 часа".
Само бързата намеса на останалите общинари предотвратиха по-сериозно разчистване на сметките. И двамата замесени се заканват да се съдят един друг.
Лично лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов е ходил в Габрово да усмирява буйните си съпартийци.
Поводът за побоя е проект за 30 милиона лева, който общинският председател все не внасял за разглеждане. Липсвали документи.
Драмата се разразила на 9 октомври. Членовете на комисията по земеделие към община Габрово кротко си обсъждали дневния ред, когато в стаята влязъл бизнесменът Валентин Ценков. Той искал да разбере какво става с проекта за изграждане на фотоволтаичен парк в съседното на Габрово село Яворец, с който е пряко свързан. Проектът бил внесен за разглеждане не от кого да е, а лично от кмета на града Томислав Дончев. Той също е от ГЕРБ.
Малко след появата на бизнесмена в стаята влязъл и председателят на общинския съвет Валерий Василев. Като видял Ценков, той видимо се ядосал и кипнал: "Какво правиш ти тука?!"
Василев твърди, че Цанков се нахвърлил срещу него с думите: "Ти си боклук. Ще ти смачкам главата!"
"Ти си обикновен смешник, който не си познава правилника! Дошъл съм да си защитя проекта" - признава пред "168 часа" , че му отговорил Ценков.
След отправените гневни думи председателят на общинския съвет съвсем се ядосал и почнал да гони предприемача от залата. Според присъствали на свадата двамата гербери се хванали един друг за яките и започнали да се дърпат. В този момент присъстващите на заседанието общински съветници от ВМРО и "Атака" скочили и с дружни усилия разтървали побойниците.
"Ще извикам полицията да те арестува! Ти не знаеш къде се намираш!", заканил се председателят на общинския съвет, след като двамата гербери били разтървани. Валерий Василев изпълнил заканата си. Той отишъл в полицията в Габрово и подал жалба срещу бизнесмена Ценков. Като отговор на жалбата на общинския председател Ценков е решил да заведе дело срещу него. Бизнесменът твърди, че Василев е превишил правата си, като го изгонил от заседанието.
В ГЕРБ не могат да разберат защо двамата им съпартийци са се озлобили така един срещу друг. Те се познават от много години. /БЛИЦ