ИТН се държат прилично и неоскърбително към държавния глава.  Така отговори на въпрос началникът на стратегическия съвет на президента Румен Радев - проф. Александър Маринов в ефира на БНТ.

"Отговорът е какъв е шансът за съставяне на правителство. Ако първият мандат не успее, при другите е още по-малко вероятно. Според мен шансът за съставяне на правителство с третия вариант клонят към нула. Ключовият състав на едно служебно правителство зависи от приоритетите, които ще има“, подчерта проф. Александър Маринов.

По думите му, ако не се избере правителство с първия мандат, то шансът то да бъде направено с третия е нищожен.

„Нали си представяте, ако първите две партии не участват в това правителство с третия мандат и към тях добавим формациите, които са заявили ясно, че искат избори, каква сметка излиза“, каза той.

Проф. Александър Маринов не спести критиките си към БСП: „Много е лесно да се каже, че Кирил Петков е виновен за всичко. Очевидно за БСП проблемът с изгонените дипломати вече е решен. Възможно е тази стъпка да е имала за цел да успокои избирателите на БСП“, каза той.

Маринов се възмути от опитите на ПП да привличат депутати, които да подкрепят кабинета „Василев. По думите му на някои народни представители са предлагани повече от едно министерско кресло.

"Преговорите с депутати не се случва по приемлив начин. Такава деликатна ситуация трябва да се развива пред очите на българските граждани, в противен случай остават съмненията за сделка. Това не е добре не само за парламентаризма, а за самото правителство", поде той. 

„Нали се сещате колко трудно би се управлявала подобна коалиция? Та това е коалиция между 3 партии и още 12 човека. ПП ще трябва да преговарят с всеки независим депутат по отделно. Това са хора без партия и категорична единна политика“, каза той.

Според него щом четворната коалиция не е проработила и тази комбинация едва ли ще успее.

Маринов бе помолен да коментира дали Румен Радев вече има имена за служебния кабинет.

„Сигурен съм, че президентът мисли по темата. Нещата не опират до това дали той ще извади листче с имена от джоба си. Трябва да се набележат най-напред важните приоритети пред едно ново служебно правителство“, каза той и не издаде имена.

Според съветника дори този кабинет да мине, той щял да има много трудности. „Този кабинет няма как да се задържи дълго, защото дефиницията му е крехка. Системните въпроси са първи, а след това идват личностните. Рано или късно всеки ще трябва да се изправи пред избирателите си. Аз очаквам с нетърпение да видя краткосрочната програма за дейността на кабинета „Василев“, заяви проф. Маринов и допълни, че приоритет трябва да са мерките в помощ на хората заради инфлацията.