Самосиндикалното изгонване на руските дипломати и служители на посолството от Кирил Петков тепърва ще донесе негативи на двустранните дипломатически отношения, за които ще заплатят българските граждани.

Това се казва в становище на партия „Възраждане“ изпратено до медиите.

Ето пълния текст на съобщението:

Прекратяването на издаването на туристически визи за български граждани е още една стъпка във влошаването на дипломатическите отношения между двете страни.

Нито една страна в света не би могла във времена на кризи да си позволи влошаването и дори прекратяването на дипломатически отношения с която и да е велика сила каквато е  Русия.

Това вероятно ще доведе и до отлив на руски туристи, което  ще донесе щети на българската икономика, тъй като значителна част от брутния вътрешен продукт на страната ни се формира от сектора туризъм.

Решението с визите неминуемо ще се отрази на туристическия бранш в страната ни, който от години е във влошено състояние поради създадената ковидна криза.

Самосиндикалното изгонване на руските дипломати и служители на посолството от Кирил Петков тепърва ще донесе негативи на двустранните дипломатически отношения, за които ще заплатят българските граждани.

Нека не забравяме, че последиците могат да бъдат както косвени и да касаят малка част от населението, така и преки и да засягат всички. Най-голямата рафинерия в България „Лукойл“ е с руски капитал, който ако бъде оттеглен в близките месеци, ще доведе неминуемо до още по-голямо покачване цената на горивото.

По твърдение от страна на синдикати основните стоки и услуги в страната ни са поскъпнали  с близо 45 %. Сега горивото наближава четири лева, а представете си какво ще бъде, ако е 5 лв.

С необмислените си и прибързани действия Кирил Петков поставя страната ни в още по-засилена опасност от задълбочаващи се кризи.

Нека не забравяме също, че отпадното гориво от АЕЦ Козлодуй се съхранява в Русия и за миг да си представим какво би станало с цената на тока, ако атомната ни електроцентрала спре да работи по една или друга причина.

При липсата на ток или при такъв на много висока цена ще бъдат предизвикани верижни фалити и хиляди хора ще останат без работа в условията на безработица и към момента.

От зимните месеци всички си спомняме кризата с цената на тока не само в частните производства, но и в държавните институции. Имаше ВиК дружества, за които беше непосилна новата цена и бяха изправени пред опасност да спрат да функционират.

Ако цената на  тока не ни притеснява в топлите месеци, то какво бихме правили без чиста питейна вода.

Много са въпросите, пред които трябва да се замислим преди да започнем да „ръкопляскаме“ на правителството в оставка за това, че е изгонило необмислено руските дипломати.

Докато то агонизира в лъжи, опитвайки се да сътвори втори кабинет в същия мандат, ние ще плащаме цената, с която си купува власт, докато угодничи на външни сили.“, коментира д-р Костадинов председател на парламентарната група на „Възраждане“ на среща с граждани.

Той добави, че единствено българският национален интерес е провокирало партията му да гласува против санкциите за Руската федерация още през февруари.

Отново грижата на добър държавник за българския народ е тази, която е водеща при сезирането на прокуратурата за действията на Кирил Петков, които за „Възраждане“ са злоупотреба с власт.

Костадинов добави още, че очаква президентът Румен Радев час по-скоро да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), за да може водещите политици, на които българите са поверили държавата, да помислят за разрешаване на сложната обстановка, провокирана от самосиндикалните действия на министър-председателя в оставка Кирил Петков.