Лидерите на Украйна и България са обсъдили сътрудничеството на своите страни в Черно море за осигуряване на "зърнения коридор" след оттеглянето на Русия от решаваща сделка, която доведе до нарастващи страхове за глобалната продоволствена сигурност. Това съобщава CNN.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че двамата са разговаряли в Атина, а по-късно от правителствената информационна служба дадоха подробности за това за какво са се договорили.

CNN казва, че оттеглянето на Русия от "зърнената сделка", договорена с посредничеството на Турция и ООН, имаше смразяващ ефект върху търговското корабоплаване, използващо трите украински черноморски пристанища, от които се изнася повечето зърно. Русия предупреди, че корабите, напускащи тези пристанища, могат да бъдат атакувани.

Тя предприе и активни военни действия за пресичане на износа, като бомбардира украинските и черноморските пристанища на Украйна и в един случай изпрати хеликоптер на борда на турския сухотоварен кораб "Шюкрю Окан", плаващ под флага на Палау.

Оттогава Украйна и САЩ създадоха свой собствен морски коридор за корабоплаване, но не са в състояние да гарантират безопасността му поради превъзходството на руските военноморски сили в Черно море. За първи път беше използван миналата седмица от контейнеровоз, който достигна турски води без да предизвика реакцията на Москва.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с министър-председателя на България Николай Денков, за да обсъдят коридора в кулоарите на срещата на върха Украйна-Западни Балкани, проведена в понеделник в гръцката столица Атина, пише CNN.Двамата лидери "обсъдиха сътрудничеството между черноморските държави за осигуряване на устойчива сигурност в Черно море и функционирането на "зърнения коридор" по алтернативни начини", съобщиха от кабинета на Зеленски.

Зеленски благодари на Денков за неотдавнашното българско решение да предостави военна помощ на Украйна, според службата.

Едновременно с това се разбра, че Украйна преговаря с някои от най-големите застрахователни компании в света за покриване на корабите, пътуващи до и от нейните пристанища на Черно море - решаваща стъпка към пълното възобновяване на жизненоважния износ на зърно.

Работата по застрахователен механизъм следва оттеглянето на Русия от Черноморската зърнена инициатива миналия месец, което застрашава безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно до и от украинските пристанища.

Провалът на сделката – сключена с посредничеството на Турция и ООН преди година - вече доведе до повишаване на цените на храните в световен мащаб.

За да продължи доставките на зърно, правителството на Украйна ще споделя потенциалните загуби със застрахователите, което трябва да направи покритието за пътуване през рискови украински води по-достъпно за търговските корабни компании.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук