Украйна ще разследва обстоятелствата около демонстрация на дронове, която се е провеждала в драматичния театър в Чернигов, когато е бил ударен от руска ракета в събота, заяви министърът на вътрешните работи Игор Клименко във видео, публикувано в Telegram, пише CNN.

Съорганизаторът на събитието Мария Берлинска, която е съосновател на благотворителния фонд Dignitas, публикува във Facebook след атаката в северния украински град.

Берлинска заяви, че събитието, което беше обявено във Facebook на 12 август като "ден за демонстрация на дронове“ — с украински производители, представители на летателни училища и военен персонал, който използва дронове на фронтовата линия — е официално одобрено от местните власти, които предоставиха място. Мястото е било разкрито само часове преди събитието от съображения за сигурност, пише "Фокус".

"Всички участници бяха проверени от полицията на влизане. На място имаше медици", добави тя.

Берлинска заяви, че това не е публична изложба, а "затворена среща на инженери, военни и доброволци за военни технологии за фронтовата линия“.

"Сега работим със Службата за сигурност на Украйна, предоставяйки цялата необходима информация за бързо разследване“, добави тя.

"Веднага (след като) сирената за въздушна атака се включи, събитието беше спряно и на участниците беше казано няколко пъти, че трябва да отидат в укритията. За съжаление някои хора все пак излязоха навън. Всички, които са отишли в укритията, са в безопасност. Аз лично влязох в убежището минута преди удара", заяви тя.

Клименко обаче каза: "Всички, които бяха вътре в драматичния театър, слязоха навреме в убежището. Служителите на Националната полиция се опитаха да приберат всички в убежището след обявяването на въздушната атака.

Видео, споделено от украинския президент Володимир Зеленски и геолокирано от CNN, показва отломки и повредени коли около Черниговския регионален академичен музикален и драматичен театър "Тарас Шевченко“.

Клименко заяви, че полицията е отцепила жилищни райони в центъра на Чернигов и извършва проверки от врата на врата.

"В града са разположени допълнителни патрули. Районът около епицентъра на нападението се проучва“, отбеляза той и добави, че "Службата за сигурност на Украйна започва наказателно производство относно събитието, така че не мога да коментирам какво се е случило вътре“.

Клименко заяви, че по-голямата част от жертвите са били извън сградата. "Повечето жертви са били в превозните си средства или пресичащи пътя, както и връщащи се от три църкви“, продължи той. В събота е Преображение Господне, голям празник в православния календар.

"Зад драматичния театър има голям парк, където майките се разхождаха с децата си от ранна сутрин. Централният площад беше пълен с автомобили. Хората започнаха да идват в кафенета и ресторанти“, заяви той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук