Категорично искам да отрека за криза с лекарствата, заяви пред Канал 3 председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова.

"Не бих се съгласила с д-р Дариткова, че няма криза с лекарствата, и в здравеопазването, очаквам още две бомби тази година", опонира й задочно от студиото на Канал в "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Нигяр Джафер от ДПС. 
 
Според д-р Дариткова няма криза, а само проблем в разликата в цената на "един медикамент, което е в рамките на нормативната регламентация".

По думите й шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев "некоректно обяви за проблем първо пред медиите" без да разполага с експертен доклад с "ясно изложени установените факти дали става дума за един медикамент, или за всички онкологични медикаменти, които се изплащат извън разходите за клинични пътеки".
 
Тя добави, че предстои по-детайлна проверка и изрази надежда днешният разговор в здравната комисия на НС, където бяха поканени здравният министър Ананиев и шефът на НЗОК д-р Дечев, "да даде нов дебат за прозрачното харчене на средствата, да имаме балансиран достъп на всички пациенти до медикаментите".

"Още веднъж - няма криза с лекарствата, има открито проблемно плащане", категорична бе д-р Дариткова.
 
Тя обясни реакцията на д-р Дечев с това, че управителят на НЗОК е установил този проблем едва сега "след като в края на миналата година приехме промяна в закона".
 
"Ние избрахме за управител на касата експерт, който в биографията си има достатъчно данни, че може да се справи с управлението на НЗОК, с коректното разходване на вноските на българските здравно осигурени граждани.

С 500 милиона лева повече ще се съберат тази година, рекорден е бюджетът. Д-р Дечев е управител вече година и половина, той е установил проблема едва сега, след като в края на миналата година приехме промяна в закона", изтъкна д-р Дариткова.
 
Във връзка с интервюто на д-р Дечев в края на миналата седмица за разликата в цените на едно лекарство за различните болници, тя поясни, че установяването на тези проблемни плащания не е в правомощията на здравния министър Кирил Ананиев.

"Никой не разполага с тези данни, защото самият д-р Дечев във вчерашната пресконференция сподели, че за тези отклонения е разбрал едва тези дни, тогава, когато във връзка с промяната на закона, трябва да подписва договори.
 
Това нарушение е установено едва сега, това е в правомощията на управителя на касата, министърът няма в пълномощията си това.

Министър Ананиев се ангажира да се задейства Изпълнителната агенция по лекарствата, която има правомощия, за да установим, че не става въпрос за нелегитимни търговски практики", подчерта д-р Дариткова.
 
Това говорене пред медиите показва криза на доверието, критични точки. Спомняте ли си 2018 г.? Завършихме я със скандал дали Правителствена болница ще е детска болница.

Тези набързо маркирани примери показват, че проблемите са системни, структурни, не са в персоните или дали д-р Дечев ще предупреди сега или по-късно, а проблемите са в модела.

Има проблеми, завоалирането им, замитането им под черджето през тези години, когато нещо не им харесва - това трябваше досега да бъде променено", припомни д-р Джафер.
 
Тя отчете, че наистина няма нищо незаконно в договорените цени на частните болници, но "възниква въпрос дали е справедливо, ефикасно харчене на публичен ресурс".

"И отново се връщаме към темата как всъщност функционира системата. Имаме една Здравна каса, тя се задъхва, няма потенциал за контрол, обременена с още нови задължения - само за 2019 г. е с нови 11 нови дейности от Здравното министерство. 
 
Очаквам тази година още две бомби, които да взривят системата (на здравеопазването) - решенията на съда за един Национален рамков договор (НРД), който не е легитимен, като отричането на съда на това НРД ще означава, че този път касата ще плати едни дължими милиони, вкл. и за лихвите.
 
Резултат от непреценени, хаотични действия на принципа "проба, грешка, пак грешка и пак грешка".

Нещата в здравната система са предопределени да са така, трябва да се промени модела, да има конкуренция между здравните каси, и ще има контрол. Иначе сега всичко е законно, всичко е регламентирано, но въпросът е дали е ефективно и ефикасно. Въпросът е риторичен", подчерта д-р Нигяр Джафер.
 
Задочният спор за положението в здравеопазването между д-р Дариткова и д-р Джафер може да видите във видеото: