Сигурен съм, че нов COVID пик ще има. Въпросът е кога. Всички страни в Европа, а и в Гърция до нас има много заразени. Ако много хора отидат в Гърция за празниците, те може да се заразят там и да се върнат у нас. След отпадането на извънредната епидемична обстановка хората си помислиха, че всичко е свършило, но не е така. 

Това заяви известният пулмолог и депутат от ДБ д-р Александър Симидчиев в сутрешния блок на Нова ТВ. 

По думите му, К-19 мерките са паднали, но бдителността трябва да продължи. Коментирайки, дали може да има нов пик на пандемията още преди есента, както сочат много прогнози, Симидчиев каза: "Пиковете на пандемията не са пикове на вируса, а пикове на хората и в зависимост от нашето поведение, ще се получи пиково заразяване. Ако носим маски и се ваксинираме няма да имаме проблеми". 

Симидчиев коментира и призива на Министерство на здравеопазването (МЗ) за 4-та доза срещу К-19. "Препоръчвам да се ваксинират. 4-тата доза у нас не седи на дневен ред, защото само 30% от населението имат три дози. Но съветвам хората да се ваксинират и да се подготвят за есента", каза той. 

Пулмологът засегна и политическите теми на деня и по-специално трусовете в управляващата коалиция

"В неделя ще има коалиционен съвет, където голяма част от различните гледни точки ще бъдат изгладени. Това не е основание за сътресение в коалицията, но е основание да се замислим как да решим големите проблеми пред Българи, имаме икономическа криза, война и пандемия. Да се занимаваме с личностни проблеми в коалицията не би трябвало да е проблем, трябва да се държим пои държавнически", каза той. 

Депутатът от ДБ коментира и надпреварата между кандидатите на ДБ и ИТН за шеф на БНБ. 

"Едно от нещата , което направи парламентарната ни група е да се срещне абсолютно детайлно с всеки един от двата кандидата. Задавахме им въпроси в рамките на час. Зададох им едни и същи въпроси, чух отговорите и на двамата. За себе си има мнение кой по близко отговори до това. Този, който бих подкрепил, е Андрей Гюров", каза депутатът от ДБ.  

Той добави, че парламентарната му група след гласуване е подкрепила кандидатурата на Гюров. 

"Решението за експулсирането на Митрофанова трябва да се взима с оглед на всички гледни точки, но нейните изявления не съответства с начина, по който трябва да се държи един дипломат в една суверенна държава", каза Симидчиев.