България ще иска дерогация само на второстепенни права от ЕКПЧ. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов от брифинга в Министерския съвет.

"Аз съм подписал писмо, с което съм заявил пред министъра на външните работи и вицепремиер, иначе казано в областта на правосъдната реформа ми е и началник /.../, имах предвид в телевизионното изказване, че това дава старт на процедурата.

Оттук нататък как г-жа Захариева ще извърши нотификацията на генералния секретар на Съвета на Европа е изцяло в нейната компетентност.

Тя ще прецени дали е необходимо формализирано политическо решение като решение на МС, за да ѝ даде пълномощията да изпрати тази нотификация, или ще го направи в рамките на Съвета на Европа в една обичайна процедура на комуникация.

Ако някой от слушателите и зрителите на националната медия, на която обсъждах този въпрос, е останал с впечатление, че такава нотификация прегражда изцяло правото на жалба, нито съм имал предвид това, нито е така.

"Но по отношение на българската държава като страна в евентуални бъдещи процеси твърдя, че тази нотификация ще подобри положението на България като страна в делата пред Европейския съд на правата на човека.

А дотогава нотификацията, заедно с други нотификации, които ще постъпят от други държави-членки (постъпили са 3 досега), са на вниманието на всички държави-членки и те могат да се уведомят за евентуалното ограничаване на някои неосновни права в закона, който, ако бъде обнародван, ще бъде преведен и ще бъде прикрепен към писмото на вицепремиера и министър на външните работи до гл. секретар на Съвета на Европа", каза Данаил Кирилов, министър на правосъдието.