Подкрепата на ГЕРБ постепенно расте. Виждам, че „Продължаваме промяната“ се срива стремглаво. Виждам, че хората в тяхното множество са безкрайно недоволни от управлението в момента. Това каза пред Nova News заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

По думите му, тенденцията за желание за изпращане на ГЕРБ „в пенсия“ се е преобърнала. „Това показва обществената нагласа. Видя се, че с митове и легенди не може да се управлява“, заяви той.

Според него, „правителството си се свали само, свали се заради арогантността на премиера“.

„Когато видяха, че властта им се изплъзва като теляшки сапун от ръцете, в един момент решиха да адаптират риториката на тесните социалисти, което не е учудващо предвид коалиционния им партньор БСП“, каза Митов и добави, че управляващите се опитали отново „да се обявят за чисти и красиви и да влизат отново да влизат в стария контекст и да ни доказват, че нищо не са научили“.

„Който и да управлява след тези авантюристи, ще има огромен проблем, ще трябва да се затягат колани“, предупреди заместник-председателят на ГЕРБ.

"Никаква коалиция няма. В парламента просто няма никаква коалиция. И това е лошото", коментира той твърденията за договорки с "Има такъв народ", смята Митов.

На въпрос дали ГЕРБ биха влезли в коалиция с мандат на "Демократична България", той отговори: "Нашето разбиране винаги е било, че най-голямата партия в парламента би трябвало да бъде в състояние да състави кабинет. Аз не мисля, че правителство с мандат, даден на партия с 6%, или коалиция, има какъвто и да било шанс. Моето лично мнение е, че просто трябва да се отиде на избори". 

"Надявам се, че Румен Радев си е научил уроците от предишните служебни правителства. Но не разчитам много на това", заяви Митов.

Относно гласуването за вдигането на ветото над Северна Македония бившият външен министър посочи: "ББ и ГЕРБ постъпи много далновидно и държавнически, тъй като ние бяхме тези, които отпушиха процеса. Кирил Петков се скри".

"Никога България не е била проблемът. Винаги Скопие е бил проблемът", изтъкна Митов. Според него, след като Скопие не прие френското предложение, това означава, че то е добро за България. По думите му, третият извод от случилото се е, че може да се стигне до разделяне на РСМ и Албания в преговорния процес.