Вотът на недоверие беше внесен, за да се спре това роене на „Има такъв народ“. Стратегически ход от страна на ГЕРБ да скъсят времевия прозорец, в който Кирил Петков да изкушава депутати или да ги притиска по някакъв начин. Това заяви пред Nova News политологът Стойчо Стойчев по повод вота на недоверие към правителството.

По думите му още преди това е било ясно, че коалицията се е разпаднала. Кирил Петков ясно е казал, че който иска, в лично качество, може да се просъедини към него. 

Ива Митева хвърли бомба за какъв шокиращ ход се готви Трифонов до дни

„Този вот имаше технологична функция да катализира нещата, които така или иначе се бяха случило. Разпадна се управляващата коалиция и управляващото мнозинство. След като в този парламент нямаше мнозинство, това трябваше да бъде регистрирано по някакъв начин“, каза политологът.

По думите му, управляващите и президентът Румен Радев са в остър конфликт. „Остър конфликт с президента ще отнеме голяма част от гласовете, които получиха през есента“, обясни той. Това станало ясно с началото на войната в Украйна, което предизвикало отлив на подкрепа.

Скандалът се разгаря: Радев закова премиера, осветли скандална изцепка на Петков

„От друга страна това би довело други хора при тях – хора, които са с проатлантически нагласи. Но тези хора така или иначе вече са гласували за ПП“, добави Стойчев.

По отношение на шансовете за съставяне на нов кабинет той коментира: „Ако предложат отново Кирил Петков, шансовете за съставяне на кабинет са много малки“. „Има хора, които могат да излязат и да поемат тая отговорност. Не всеки би се нагърбил да бъде аватар на някого“, допълни той.

Стойчев изтъкна, че падането на правителството е предизвикано от Слави Трифонов. „Това, което Слави Трифонов и Тошко Йорданов говориха за междукоалиционните отношения, от това, което аз знам, са едно към едно истина. Чест им прави за казването на истината“, посочи той.

Според него, след като се е опарил с Кирил Петков и Стефан Янев, Румен Радев ще бъде по-предпазлив с ново служебно правителство: "Не знам този път доколко президентът ще бъде склонен да дава доверие на хора, които са му близки. Ще бъде по-предпазлив, по-обран".

На въпроса кой ще спечели следващите избори той отговори: "Никой няма да ги спечели. Ще има първа парламентарна група, но тази група няма да формира не просто самостоятелно управление, но дори коалиция с една или две партии".