„Най-вероятно кампанията ще е през септември, а изборите – през октомври“.

Това каза в ефира на bTV преподавателят по конституционно право Наталия Киселова във връзка с очакваните нови предсрочни избори.

Президентът Румен Радев ще обяви днес кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ.

От коалицията решиха, че ще го върнат празен, след като стана ясно, че няма да получат подкрепа за пакет от 7 закона.

„Държавният глава каза, че няма да има предизборна кампания през август и очаквам вторият мандат да бъде връчен в началото на следващата седмица“, коментира Киселова.

Тя припомни, че след като ПП-ДБ върнат мандата, държавният глава има 7-дневен срок да определи парламентарната група, на която ще връчи третия мандат.

Третата група може да поиска време – ще прехвърлим август“, допълни експертът по конституционно право.

„Има неофициална информация, че е възможно в рамките на другата седмица Конституционния съд да се произнесе за промените в Конституцията“, каза още Киселов.

Ако КС се произнесе, че промените в основния закон са противоконституционни, президентът ще може да избере сам следващия служебен премиер и състава на служебния кабинет, а парламентът ще бъде разпуснат до провеждането на нови избори.

ГЕРБ-СДС вече получи първия мандат, предложи проектокабинет с премиер Росен Желязков, но не събра необходимата подкрепа.

Ако не се сформира кабинет и с втория мандат, Радев връчва трети на избрана от него парламентарна група.

При положение, че и те не успеят да сформират редовен кабинет в рамките на 50-ото НС, президентът насрочва нови избори и назначава нов служебен кабинет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!