ПГ „Български демократичен център-Народен съюз” прочете своя декларация по повод проблемите пред властите и оставащия живот на това Народно събрание. Ето целия текст на декларацията:
След оставката на кабинета политическото развитие у нас имаше своя логичен ход и завършек. Невъзможността за съставяне на нов кабинет в този парламент ни изправи пред извънредни парламентарни избори. Политическо развитие, което носи нестабилност и определени рискове, поради общата несигурност в Европа, мигрантската и терористичната вълни, продължаващите конфликти в Сирия, Ирак и Украйна. Но най-вече поради опасността политическата криза у нас да продължи и след извънредните избори. Ние бяхме против подобно развитие, позиция, която сме изразявали многократно, включително и пред Президента на Република България. Но както се казва, неуспехът  е не в това да паднеш, а в отказа да станеш. Политическите сили не намериха сила и воля, за  да избегнат това развитие и да не  задълбочават проблемите на страната ни.

Наученият урок от случилото се за политическите сили в следващия парламент трябва да бъде търсенето на ново политическо поведение. Поведение, което ще позволи съставянето на широка коалиция в парламента и  кабинет с програма, която е насочена към решение на ключови проблеми на страната - икономически ръст, заетост и доходи на населението, демографски проблем, продължаване на реформите в образованието, здравеопазването, съдебната система и разбира се стабилността и сигурността на страна. Сериозността на тези проблеми трябва да обедини всички нас. Над всичко трябва да стои приоритетът на икономиката, всички други реформи ще са безсилни за модернизиране на страната, ако не постигнем изразен икономически ръст.

Днес обаче, имаме да решаваме един проблем, пред който всички изглеждаме обединени. Това е промяната на Изборния кодекс. Всички сме съгласни, че вотът от референдума е категоричен и волята на хората трябва да бъде изпълнена. Различията настъпват в тълкуването какво точно трябва да се направи. Каква да бъде мажоритарната или смесена система, която ние ще одобрим, колко кандидата да се допускат до втория тур, принципа на райониране и т.н. Ние от БДЦ-НС искаме също промяна в изборните правила, която да осигури нормални условия за гласуване на два милиона млади и активни българи, живеещи извън страната. Нека експертите намерят решение как това да се случи- чрез електронно гласуване или гласуване по пощата, но ние решително ще отстояваме това право на нашите сънародници живеещи извън страната.

 Изразяваме съмнение, че в оставащите няколко дни  на парламента ще може да се постигне съгласие по всички тези проблеми. Опасяваме се също, че бързането в този случай може да доведе и до бързо разкаяние. Ако оставим това решение за следващия парламент, мисля, че хората ще ни разберат.