"Вижда се, че няма управляващо мнозинство, сега е моментът да поискаме вот на недоверие. Искаме да падне правителството, но не знаем дали ще падне, тъй като се говори, че още депутати ще напуснат", заяви Делян Добрев от "ГЕРБ" по НОВА телевизия, по повод вчерашната заявка най-голямата опозиционна партия за вот на недоверие срещу кабинета "Петков".

"Винаги сме искали оставката на кабинета. Месеци наред вече. От това, което се случва в последно време се вижда, че няма управляващо мнозинство – има скандали, включително корупционни, между управляващите. Считаме, че сега е моментът да поискаме един такъв вот на недоверие.

Според мен той е и закъснял – заради ситуацията, в което се намираме в момента. Висока инфлация, която не е привнесена – тя не е заради войната, защото в Европа инфлацията е наполовина на нашата. Тя се дължи на управлението на това правителство", обясни Добрев.

"Не сме водили преговори за вота, но е факт, че правителството се провали заради некадърност, заради корупция и заради лобизъм. За първи път от 1997-година имаме галопираща инфлация", каза още икономистът. Според него инфлацията не е привнесена а се дължи на корупция:

"Горивата например, цената на петрола е същата като през 2020-та година - а имаме 1 лв по-скъп бензин и дизел, при същите цени на петрола. Единствено корупция и лобизъм, къде отива този 1 лев?", пита Добев.

По неговите думи, "ГЕРБ" не биха подкрепили правителство при евентуален нов мандат на "Продължаваме Промяната". 

"Дори и да е успешен вота на недоверие, това правителство има поне още един месец мандат, в който може да бъде приет бюджет, каза Добрев, но уточни, че "дали е добре да се приеме този бюджет, това е друга тема".

"Готови сме на политическа мъдрост, тъй като последните 2 години експериментите се оказаха неуспешни" - каза Добрев.