Не виждам кой ще подкрепи втория мандат, ПП вече не съществува, коалицията влезе с гласовете на ДБ. Шансът за реализация на третия мандат е около 1%. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който бе предложен за енергиен министър в проектокабинета на Росен Желязков.

Според него Борисов и Пеевски не са провалени лидери, съдейки по резултатите на партиите им на последните избори.

"Не знаем какво се случва в ДПС, обяснението вероятно е невинно. 15-те нейни депутати може би не подкрепиха кабинета ни, защото са се разсърдили на Борисов, който каза, че няма да подкрепим втория мандат.

Лидерът на ГЕРБ не може да се разпорежда в ДПС, камо ли да накара някого да не подкрепи кабинета, предложен от него.

Държавата е пред разпад. Струва ми се, че ПП-ДБ нарочно ни докара дотук. Оттук нататък ситуацията само може да се оправя, изглежда сме стигнали дъното. Седми път избори е абсолютно безотговорно, затова хората ни наказаха с 30% избирателна активност", коментира той.

По думите му големият провал на управлението през последните три години е забавянето на влизането в еврозоната. "Ако влезем догодина, то ще е защото ПП-ДБ не участва в управлението. Цялата върхушка в ПП трябва да си подаде оставката, те се провалиха, губейки половината от своя електорат. ГЕРБ предложи кабинет с експерти и потърси отговорни политици. Повече от това не можем да предложим'', смята Добрев.

Депутатът посочи, че ГЕРБ никога не е искала да има предсрочни избори. "Не сме сваляли правителството на ПП, Денков сам си входира оставката. Борисов го призова да не го прави, за да решим заедно как ще продължим напред. Не може да се раздават мандати, ако не сме се разбрали как ще се осъществи ротацията", подчерта той.

Добрев заяви, че във Financial Times има статия, в която се твърди, че в "Джемкорп" боравят с пари на руски олигарси. Той припомни, че същата фирма е била доведена у нас от ПП във връзка с големи енергийни проекти.