Още в първия ден на това Народно събрание (НС) поканихме всички групи на консултации. Първият вариант беше максимално много политически сили да участват в кабинета, вторият вариант бяха нови избори.

Това заяви в ефира на БНТ Тома Биков от ГЕРБ, по повод вчерашното неуспешно гласуване на кабинета "Желязков".

"На нашите покани за срещи откликнаха обаче само ДПС и "Има такъв народ" (ИТН). От партията на Слави Трифонов си държаха на третия мандат, за да могат да взимат те политически решения.

Тези решения обаче се взимат от ярки политически фигури. Криенето зад експерти е неефективно решение. Експертният кабинет ще усложни още повече нещата", смята Биков.

"ПП-ДБ и "Възраждане" отказаха, "Величие" поискаха лидерска среща. Но тя се прави в края, когато има различия. Нашето отношение към всички партии са добронамерено.

Налагането на тезата, че сме заедно с ДПС - това категорично беше отхвърлено. Не сме търсили депутати по коридорите", категоричен е депутатът.

"Предложихме едни от най-ярките фигури на ГЕРБ. Рискувахме много с тях, тъй като само с 68 депутата - хвърляш най-силните си фигури - това може да ни направи малка партия, но поехме този риск", каза още той.

Камикадзета: Добрев смълча с разкрития за министрите в кабинета "Желязков"

По думите му няма как само две партии да направят стабилно правителство.

"Постоянно се пускат слухове за регулаторите. Оправихме Конституциите, сега захапаха темата за регулаторите. За да се отвори тази тема - трябва да има правителство, стабилно.

Колегите, които дъвчат регулаторите - да бяха дошли на среща (ПП-ДБ). Но като кажат - няма да говорим с вас, не виждам какво можем да направим", допълни Биков.

"Всички анонсираха какво ще се случи на първия мандат - казаха няма да подкрепим. Какво да говорим.

Проблемът е, че не се стига до партньори. Подобно на кабинета Габровски беше същия.

Партиите в парламента не си даваме сметка за системата. По естествен път трябва да се породят различни идеи.

С абсолютно основание ще започне да се говори за президентска република. Искаме или не искаме - това ще излезе на дневен ред. Явно за нас парламентарната демокрация е прекалено сложна.

Аз не съм за президентска република, но в момента партиите провеждат неадекватна политика. Аз смятам, че президентът е добронамерен", каза Биков.

"Ние сме заобиколени от кризи, редица системи са спрели да работят, а ние, всички политици, се занимаваме с неща, които нямат нищо общо", допълни той.