Румен Петков, както и БСП, че и Атака, в последните дни не цитират споменатата от българските официални власти сума от 550 млн. евро, а цитират руската сума от 620 млн. евро. Това, само по себе си, е показателно чий интерес защитават. Това каза председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев пред БНР.
Още през 2008 г. на БСП е било ясно, че проектът „Белене“ не е било възможно да бъде финансиран, каза той. „Тази седмица в парламента им припомних едно писмо от изпълнителния директор на НЕК до министъра на енергетиката тогава. И единият е от БСП, и другият е от БСП. Изпълнителният директор на НЕК пише писмо през 2008 година, че стратегическият инвеститор RWE пита откъде държавата, или НEK, ще вземе своите 50%, за да финансира проекта и препоръчва, между редовете, на тогавашния министър на енергетиката да не се плаща аванс, тоест да не се котира споразумението. Неплащането на аванса през 2008 година ще остави споразумението, без да бъде то активирано.

Нарочно говоря за споразумение, защото през всичките години слушахме, че имаме договор за "Белене", а ние твърдяхме, че договор за "Белене" няма, а има споразумения, които изтекоха в края на март 2012 година и не бяха подновени от правителството на Борисов”, каза Добрев. „Арбитражът каза „договор няма“ и това е основанието той да не присъди никакви „пропуснати ползи“, никакви неустойки или оборудване, което българската страна не е поръчала. Всъщност арбитражът присъжда това, което ние предлагахме още през 2012 г. – да заплатим произведеното към момента на изтичането на споразумението – 550 млн. евро, а не 620, както обичат да цитират левите партии.

„В следващите 30 дни НЕК ще отиде на място, за да види каква част от оборудването е готова. Тези срещи не са правени по-рано, за да не се навреди на съдебната процедура”, изтъкна той. Добрев изтъкна, че анализът на Световната банка посочва, че енергетиката ни страда от това, че има излишни мощности. Според него има 30% повече инсталирани мощности, отколкото е необходимо на страната. Тези мощности трябва да се поддържат в готовност и всъщност ние плащаме за това, че имаме повече, отколкото ни трябва.

„Представете си в ситуация, в която през пролетта и на тази, и на миналата, и на по-миналата година имахме товар в енергетиката, който се задоволяваше почти напълно само от двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и изключвахме всички останали мощности. Представете си да имаме още един или два блока на „Белене“. Това сервилничене да имаме „Белене“, просто за да се харесаме на някого, ще доведе до огромни допълнителни разходи на български разходи на българското общество, защото то ще трябва да плаща тези допълнителни мощности да бъдат в готовност”, коментира Добрев. Идеята за строеж на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ е стартирала по време на кабинета „Орешарски“, а споразумението с „Уестингхаус“ е сключил Драгомир Стойнев. То обаче е изтекло допълни Добрев:

„На този етап няма никакъв документ или споразумение, или договор, който да ни задължава да изграждаме каквото и да било. Българската държава трябва много добре да прецени кога точно ѝ трябват допълнителни мощности и, при положение, че ще удължим Пети и Шести блок на „Козлодуй“ с минимум 20 години, на нас не ни трябват нови мощности до 2037 и 2039 г. Страната ни не може да препродаде оборудването за „Белене“ без „Росатом“, заяви Добрев, който не изключи възможността то да бъде препродадено дори на печалба. Осъдителната присъда няма да тежи на държавния бюджет, а на този в НЕК, допълни Добрев и уточни, че това „не се отразява по особен начин, защото в баланса му един актив се сменя с друг актив – ние плащаме, но срещу тази сума получаваме актив, нямаме неустойки, нямаме пропуснати ползи, нямаме наказания, санкции, ескалация“. Арбитражното решение няма да има отражение върху цената на електроенергията, категоричен е Добрев.