Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, коментира актуалните политически теми:

Подарената на водещата книга.

    „Продължавам да питам за енергията в политиката и енергетиката в политиката, защото това е естествено продължение на моя въпрос – Кой и на какво основание иска и може да управлява България? С това се обръщам към Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание, добре дошъл! Какво ми носите?”, посрещна своя гост водещата Илиана Беновска. Делян Добрев й подари книгата „Четвъртата индустриална революция”. Според него това е много интересна книга и всеки би трябвало да я прочете.

Продажбата на ЧЕЗ.

   „За енергията в политиката и за енергетиката и политиката, вижте как хубаво се връзва! Къде загубихме енергията в политиката, та се стигна до това, че се гледа на продажбата на ЧЕЗ като на скандал – че е продадена на неизвестна фирма, на неизвестен инвеститор и има съмнения тази Гинка Върбакова и нейната фирма „Инерком България” дали е в състояние да управлява ЧЕЗ? По този повод министър-председателят нареди ДАНС, НАП, КЕВР и КФН да се произнесат по тази сделка и взе оставката на Теменужка Петкова, министър на енергетиката!”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев отговори, че притесненията са били дали въпросната фирма има капацитет да управлява дружество като ЧЕЗ, защото ЧЕЗ държи 1/3 от електроразпределението в България, но реално има най-много абонати и близо 2 милиарда лева оборот всяка година. Освен това е в сектор, за който се изискват специфични познания. Според народния представител обаче щом премиерът е разпоредил проверка на всички изброени от водещата институции, тогава трябва да бъдем спокойни. „Аз вярвам на всички тези институции и те ще се произнесат дали имаме основания за притеснение или не!”, категоричен бе Добрев.

   „Защо обаче никой не се притеснява и не кара ДАНС, КФН, СЕМ и НАП да проверяват покупката на Нова телевизия от господин на име Петр Келнер, за когото пишат, че бил милиардер, но е също толкова непознат за нашия пазар, колкото и Гинка Върбакова от Пазарджик?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че може би това е така, защото темата за енергетиката винаги е била особено чувствителна и сметките за ток са предизвиквали в миналото оставки на правителства и предсрочни избори. Затова и темата е чувствителна и самите политици са по-чувствителни по нея. „Но съгласете се, че и голямата телевизия, Нова телевизия ни удря с ток всяка сутрин и всяка вечер – няколко милиона зрители. Влияе, оформя общественото мнение, създава тенденции – това е не по-малко важно от тока!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че вероятно това е така, но все пак сметките за ток идват всеки месец и в системата не би трябвало да има сътресения, така както не е имало в последните 3 години.

   „Последиците от бездействието на медиите се изразяват всеки ден, на всички избори, на всички тенденции, на възпитанието на децата ни, на правото на информация!”, настоя водещата. Събеседникът й отговори: „И все пак какво се случва в медиите не е толкова чувствителна тема като това какво се случва със сметките за ток!”. Делян Добрев обясни, че преминаването на собствеността от едно юридическо лице в друго, тоест продажбата на ЧЕЗ, по никакъв начин не влияе на сметките на хората, защото дейността на ЧЕЗ е регулирана от регулатора – той определя цени за разпределение и достъп, тоест тези цени няма основание да се променят само с проммната на собствеността на активите.

   „Какво трябваше да бъде направено според Вас, след като отпаднаха доста видни кандидати от състезанието за закупуването на ЧЕЗ и то доколкото помня отпаднаха по желание на продавача ЧЕЗ. И както казахте в началото, едно частно дружество продава на друго частно дружество, но какво трябваше да се направи. Например трябваше ли да се обяви с какви средства и откъде ще бъде финансирана тази сделка. Нека да кажа само, че Българската банка за развитие официално обяви, че не е гарант по сделката с бизнеса на ЧЕЗ, не е издавала банкови гаранции по сделката за продажба и т.н. Снощи си позволих да звънна и на г-н Левон Хампарцумян, „Уникредит Булбанк”, за да го попитам дали те ще кредитирта „Инерком България”, той ми отговори следното, цитирам го – „банката не би отказала кредит на никой кредитополучател, който отговаря на изискванията им”, каквото и да значи този отговор. Но как трябваше да изглежда тази сделка, за да не възникне такъв скандал?”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев отговори, че е много важно да уточним, че държавата няма нищо общо с тази сделка, защото собственикът на ЧЕЗ решава на кой да продаде активите. Тази процедура върви от една година и държавата няма намеса в това кой е избраният купувач. Може би обаче всички щяха да са по-спокойни, ако избраният купувач беше дал повече информация за това какъв консорциум купува ЧЕЗ, откъде ще бъде финансирането, има ли такова, през банка ли ще бъде. „И пак повтарям, първият момент, в който държавата може да се намеси, е за одобрение на сделката от регулаторните органи. Премиерът вече разпореди всички видове проверки, щателни проверки на тази фирма, на средствата, на произхода, на капацитета на фирмата. Така че аз на този етап съм спокоен, че институциите в държавата ще си свършат работата!”, още веднъж подчерта народният представител от ГЕРБ.

   „А как ще си обясните, че президентът Радев не говори за ЧЕЗ вече трети ден, той обикновено обича да яхва вълната?”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев отговори, че няма обяснение, може би е преценил, че това не е негова тема.

Оставката на Теменужка Петкова. Кой ще бъде неин наследник?

   „Вие ли сте новият стар министър на енергетиката?”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев категорично заяви, че няма да е той и не знае кой ще е новият министър на енергетиката. Ще има заседание на коалиционния съвет и едва тогава ще стане ясно.

   „Говори се за заместника на г-жа Теменужка Петкова Жечо Станков!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че той също е чел подобни коментари в медиите. Помолен да каже мнението си за Жечо Станков, народният представител заяви, че според него той е човек с капацитет.

   „Кой махна Теменужка Петкова?”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев отговори, че доколкото е чел в медиите премиерът Борисов е поискал оставката на Теменужка Петкова. „Друго Ви питам! Вие знаете, че тя имаше доста задълбочен конфликт с работодателските организации, които не само, че се изказваха доста непочтително към нея, но отказаха срещата, която тя им определи, за да изяснят въпросите с цените на тока и всички други законодателни промени, които искат да се направят в областта на енергетиката. Те отминаха с пренебрежение нейната покана и казаха, че няма какво да говорят с нея и предпочетоха вас!”, продължи водещата. Събеседникът й още веднъж каза, че кой ще бъде министър на енергетиката ще определи премиерът Борисов и коалиционният съвет. Той продължи, че напрежение в сектора наистина е имало, защото в края на миналата година една шепа търговци на пазара, които са били изкупили цялото количество енергия на свободния пазар, изведнъж са изпратили оферти, които са били драстично по-високи от досегашните. „Напрежението бе обяснимо на онзи етап, защото на свободния пазар на електроенергия в България са над 100 000 фирми. Тоест по-голямата част от фирмите в България, които са работещи фирми, купуват енергия на свободния пазар. Тогава променихме закона в края на декември и задължихме всички производители на електроенергия на свободния пазар да продават на независимата енергийна борса, за да не се случва така, че 4 или 5 търговеца да изкупуват цялата електроенергия и да предлагат такива цени на електроенергия!”, обясни Делян Добрев. Той добави, че тези мерки вече дават резултат и миналата седмица цената на електроенергията на свободния пазар е била 63 лева.

   „Не на последно място искам да подчертая, че когато БСП искаха Вашата оставка, работодателските организации Ви подкрепиха и се изказаха много ласкаво за Вас, че сте бил много полезен за държавата и добър министър на енергетиката, помните го това, нали?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Помня го и благодаря за тази оценка, защото това всъщност ми даде сили и кураж да продължа!”. „Те няма ли да настоят Вие да бъдете министър на енергетиката?”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев отговори, че не смята така и добави, че се чувства полезен и като председател на ресорната парламентарна комисия.

    Делян Добрев обясни, че след срещи с работодателите ще бъдат направени допълнителни законодателни промени през следващия месец, свързани със свободния пазар на енергия. Голяма част от производителите, които са с преференциални цени в момента, например заводските централи, ВЕИ-тата, да продават електроенергията си на свободния пазар и да получават премия до преференциалната цена, която имат. Този модел съществува в Европа от много години и ние бил предложен още преди две години от Световната банка. „Така че имаме какво да свършим, това ще бъде решителна крачка към либерализацията на пазара!”, заяви Делян Добрев.   

Идеята електроразпределителните дружества да бъдат собственост на държавата.

   „Как гледате ГЕРБ и лично Вие на предложението, което се хареса на много хора, електроразпределитените дружества и много други, но тук говорим конкретно за ЧЕЗ, да бъдат собственост на държавата, както е в Чехия, в Полша?”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев отговори, че наистина има такива държави, но ние сме пазарна икономика, която до голяма степен е раздържавена и не смята, че трябва да се връщаме обратно и държавата да купува активи. Според народния представител държавата няма да ги управлява по най-добрия начин. „Според мен това трябва да си остане в частни ръце. Единствено трябва да се увери държавата с нейните институции, че купувачът има капацитет да управлява това дружество!”, категоричен беше Добрев.

   „Това звучи доста шокиращо – държавата няма да управлява достатъчно добре, а един частен предприемач ще го управлява добре!”, коментира водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че разходите в държавните предприятия и по отношение на броя на хората, и по отношение ефективност и ефикасност на разходите не са достатъчно добри.

Конфликтът му с Елена Йончева.

   „Президентът не отговаря и на друг въпрос. „Радио К2” го питахме веднъж, той се измъкна от отговора, сега ще го попитаме пак и после ще го попитаме по Закона за достъп на информацията, коя беше причината за уволнението на Елена Йончева. Бързешком две седмици след нейното назначение за негов медиен секретар. Дали това е свързано с несъгласието на Брюксел Йончева да има достъп до чувствителна информация заради факта, че бащата на Йончева е бил резидент на Първо главно управление на ДС в Брюксел в периода 1967 – 72 година и е работил по мероприятия на комунистическото външнополитическо разузнаване срещу НАТО и ЕИК. Добавям го това към Вашите упреци към Елена Йончева, която ще Ви съди, че е свързана с КТБ и то в големи размери!”, обясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е чувал досега, че Йончева ще го съди, но той ще я съди със сигурност, защото в последните 6 месеца е изрекла множество лъжи по негов адрес. „В момента в който аз, без да отправя нито едно твърдение по неин адрес, зададох съвсем резонни въпроси, тя спря да говори за мен и не отговори на нито един въпрос, а въпросите са достатъчно важни, защото се оказва, че нейна фирма е била съдружничка с една офшорна фирма – 50% на 50%. От една страна фирмата на Йончева дава 5 000 лева, от друга страна офшорката дава 315 000 лева! Не е забранено по закон, но това повдига доста въпроси! От друга страна представителят на тази офшорка, упълномощеното лице с всички права да управлява офшорката, е една госпожа, която по данни в интернет, които са много лесно проверими, се оказва, че е съдружник с друго лице – Георги Георгиев – в една фирма „Инвестмънт проджектс”, за която фирма „Аликс партнърс” казва, че е източила 42 милиона лева от КТБ! Тази връзка според мен трябва да се проследи, за да се види имат ли нещо общо парите, които са отишли в офшорката и са дадени като капитал на Елена Йончева, с тези 42 милиона, източени от КТБ!”, категоричен бе народният представител.

Свързано ли е наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за банковата несъстоятеност, внесени от ДПС, с Елена Йончева.

   „Защо президентът наложи вето върху закона за вторичното разграбване на КТБ? Свързано ли е с Йончева?”, попита водещата Илиана Беновска. Делян Добрев отговори: „Така изглежда!”. Той добави, че вярва, че законът ще бъде приет отново от парламента.

Законопроектът за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от ДПС.

    „Ще приемете ли Закона за медиите, който ще даде яснота кой на коя медия е собственик и как я финансира?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това не е негова тема, но мотивите звучат убедително.

Напрежението в управляващата коалиция.

    „Вие казахте, че Марешки ще замени Волен Сидеров, той пък Ви отвърна, че не Ви харесва за министър!”, обърна се водещата към своя гост. Той й отговори, че това е било просто спекулация от негова страна, хипотеза на базата на математически сбор на народни представители и не е в никакъв случай официална позиция на ГЕРБ. „А дали Волен Сидеров ме харесва или не не ми е тема!”, добави народният представител. „Валери Симеонов ще свали ли правителството?”, продължи с въпросите си водещата. събеседникът й отговори, че не смята така.

   „Ще послушате ли ДПС, че „Патриотите” трябва да се махнат от властта?”, попита водещата. „Не!”, беше категоричният отговор на Делян Добрев с което той завърши своето участие  в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 25 февруари 2018 година.