Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви пред БНТ, че в следващите седмици очаква да излязат резултатите от разработки срещу сериозни политически играчи, стояли много високо в държавата, които и сега са част от политическия живот.

Демерджиев отбеляза, че при Бойко Рашков войната между МВР и прокуратурата е била война на думи, вследствие на която са били блокирани всички досъдебни производства, които е намерил в министерството.

"В момента огромен процент от тези производства се движат и аз очаквам следващите седмици да излязат резултатите под формата на обвинителни актове - в това число и за магистралите, в това число и за чувалите, в това число има и доста интересни и сериозни разработки, които касаят включително и сериозни политически играчи, в това число доста тежки криминални производства по линия на наркоразпространение", каза служебният министър на вътрешните работи.

"Г-н Рашков ме увери, че реформата в МВР е приключила на 90%, че аз ще изкарам едно спокойни 3 месеца мандат. По мое мнение реформата е много далеч от 90%", каза той.

Иван Демерджиев не изключи възможността за нов мандат на служебно правителство, като отбеляза, че това зависи от парламентарно представените партии. Той коментира работата на МВР, като отбеляза, че неправилна и невярна мантра е повишаването на престъпността в страната.

"Алармира се от известно време съществено повишаване на битовата престъпност, ами същественото повишаване расте с половин процент спрямо предходната година, но разкриваемостта е нараснала 7%", каза Демерджиев.

"Не нараства престъпността, нарастват нашите акции, нарастват нашите действия. Това създава усещането, че има повече престъпници, защото има заловени повече престъпници", обясни той.

По отношение на тестовете за наркотици, от които полицаите се оплакаха, че са ненадеждни, той заяви: "Тези най-различни вопли не ни касаят на пътя. Тези, които проверяват на пътя, трябва да бъдат проверени със сигурност".

"Тестовете са надеждни. Само че тестовете установяват наличието на различни вещества в кръвта. Тези вещества могат да влязат по най-различен начин. От тези лекарства, огромна част от тях се изписват с рецепти. Човек, когато знае, че приема медикаменти, трябва да се подложи на кръвен тест. Резултатът ще установи дали става дума за лекарства", обясни министърът. 

По думите му, психолози на МВР са установили, че доста служители са под стрес, заради което е възможно да приемат медикаменти: "Действително го има т.нар. синдром на прегаяне. Предприемаме мерки да се успокоят и да влязат в нормален режим на работа"

"Ние ще обезпечим съвсем скоро всеки един служител на МВР да бъде чист", увери той.