Първа реакция на вътрешния министър Иван Демерджиев, след като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставка и обвини, че му е предлаган посланически пост от името на лидера на ГЕРБ.

„Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна. Когато си затваряш очите и оставяш определени политици да безчинстват и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях - това е много закъсняла справедливост”, допълни той.

Според министъра прокуратурата до голяма степен се е въздържала да прилага върховенството на закона срещу политиците.

„Какви са взаимовръзките - видяхте съвсем наскоро. След като политиците могат толкова бързо да променят ситуацията с главния прокурор, който е най-силната фигура в държавата по отношение на съдебната власт, не е редно да е така”, смята Демерджиев.

Министърът посочи, че визира политическата класа - тези, които имат влияние. „Те могат и да се променят, макар че в последните много години не са се променяли тези, които могат да влияят на съдебната власт”, каза той.

Във връзка с имената, посочени от главния прокурор, Демерджиев допълни: „Не отричам имената, които той назова. Това са част от имената. Към тях могат да се добавят още”, е мнението му.

Дали очаква искане на имунитети и арести, Демерджиев заяви: „Аз ги очаквам от деня, в който съм стъпил като вътрешен министър. И оттогава апелирам това да се случи. Не съм започнал тази борба в деня, в който са ми поискали оставката”.

БЛИЦ припомня, че на извънреден брифинг главният прокурор Иван Гешев хронологично изложи събитията през последните две седмици. От отказа да подаде оставка и призна, че утре ще поиска тази на заместника си Борислав Сарафов. 

На думите му първи отговори бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

По темата се изказа и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук