Научих от медиите, че уважаваният от мен журналист Иван Гарелов е освободен. Това заяви вицепремиерът, отговарящ за европейската политика у нас, Деница Златева.
По думите й, отстраняването от длъжност на Гарелов е изключително право на премиера. „Ресорният министър взима решения кои да са членове на екипа му. Аз нося отговорност за собствения си екип. Съжалявам, че се стигна до тази ситуация. Г-н Гарелов беше сериозен медиен експерт", каза тя пред bTV.
 
Златева коментира и предстоящото за България председателство на ЕС.

„Предстоят ни разговори за бюджета за председателството на ЕС. До юли ще имаме 200 служители в Брюксел. В момента финализирахме програмата на Австрия, Естония, България. Приоритети ще ни бъдат убежището на бежанците. Предприели сме действия за допълнителна охрана на границата”, посочи Златева.

Тя коментира и темата за неравнопоставеността на страните членки. По думите й, Бялата книга тепърва ще се обсъжда. Петте сценария, които бяха описани в нея, са само старта на дискусията. Първите два сценария в книгата не са приемливи за страната ни. Ние сме за запазване на кохезонната политиката, ние сме за запазване на интеграцията в ЕС. Европа и сега се движи на различни скорости".