"Очаквам служебният премиер да си свърши работата и каквото се очаква от него по Конституция – да проведе честни избори. Това зависи и от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление", каза премиерът в оставка Николай Денков преди началото на конгреса на "Продължаваме промяната" (ПП), който се провежда в НДК.

"Да се съгласяваме с ГЕРБ да бъдат сложени политически лица начело на регулаторите, е пример за нещо, което трябва да избягваме. И това е големият спор, който имахме около ротацията", допълни той.

"Разпределянето на квотния принцип по партийна линия, които трябва да бъдат лицето и съдържанието на независимите контролни органи, е грешно. Това не трябва да се случва. Това е нашият спор с ГЕРБ", каза още Денков. 

Премиерът в оставка коментира и посочването на Димитър Главчев за служебен премиер от страна на президента Румен Радев. 

"Ясно е, че господин Главчев е партийно лице, част от ГЕРБ, така че няма как да се правим, че няма отношение с тях.

Със спокойствие ще предам поста на Главчев. Не го познавам лично. Надявам се да поеме тежката задача с достойнство и спокойствие и да я свърши както трябва", каза той. 

Нидал Алгафари издаде схемата за кабинета "Главчев": Министри ще са...

Денков обеща да не пречи на Главчев и че, няма да изтегля заместник-министрите от правителството.

"Няма да го направя. Премиерът ще решава кога и кой му трябва.

Не мога да коментирам неговия избор. След като е направен, трябва да направим всичко възможно за провеждането на честни избори", каза Денков. 

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, това е негов избор", каза на свой ред съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Сега най-важно е, че трябва да има честни избори, така че кои ще са двамата министри - на МВР и електронното управление и как ще бъдат организирани изборите", допълни Петков. 

"Отговорността трябва да си поеме премиерът. Наши политически лица в никакъв случай няма да участват в кабинета му.

Ще следим внимателно", допълни Петков. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук